Do podzimního jídelníčku zařaďte výživné asijské fazole mungo

Máte rádi luštěniny? Pak určitě vyzkoušejte malé zelené fazolky mungo. Oživí váš jídelníček, a navíc jsou plné vitaminů, živin a bílkovin. Pomohou vám při hubnutí a zároveň patří ke skvělým výživovým doplňkům těhotných žen. V chladných dnech si proto připravte výbornou polévku z mungo fazolek.

Zdravá životospráva je jedním ze základních receptů na dlouhý a spokojený život bez nemocí. Ve vyváženém jídelníčku by z tohoto důvodu určitě měly mít svoje místo luštěniny. Sem řadíme například čočku, hrách nebo fazole. Existují však i méně známé druhy, mezi které patří například malé zelené fazole mungo, které pocházejí z Indie. Prodávají se celé anebo jako naklíčené výhonky, které jsou výborné například do salátů (3).

Fazolky mungo (1) jsou výborným zdrojem bílkovin, vlákniny, vitaminů skupiny B, hořčíku, železa a draslíku. Fungují jako výborný antioxidant a mají skvělý vliv na zdraví hned v několika rovinách.

Zvyšují imunitu

Fazole mungo (1) obsahují látky, které jsou považovány za protizánětlivé a antimikrobiální. Pomáhají tedy zvyšovat imunitu a bojovat proti virům a bakteriím. Jejich konzumace také udržuje zdravou rovnováhu výskytu bakterií v zažívacím traktu, což se pojí s absorpcí živin.

Jsou vhodné i pro diabetiky

Mungo fazole jsou vhodné i pro diabetiky, jelikož mají velmi nízký glykemický index (2). I to je dobrá zpráva.

Pomáhají při hubnutí

Malé zelené fazolky jsou bohaté na bílkoviny a vlákninu. Z hlediska složení jsou tedy ideální potravinou při boji s nadváhou. Zařaďte je do jídelníčku alespoň dvakrát týdně. Jídlo, které z nich připravíte, je chutné, a navíc vás nadlouho zasytí.

Mungo jsou plné živin

Fazole mungo jsou vhodným doplňkem stravy pro ženy. Mají vysoký obsah hořčíku a draslíku, vlákniny a vitaminu B6. Obsahují také kyselinu listovou, která je velmi důležitou látkou před i během těhotenství. Nevíte, co si z nich připravit? Zde je tipy na výbornou polévku!

Potřebujete1 litr zeleninového vývaru, 2 šálky zelených fazolí mungo, 2 stroužky mletého česneku, 1 hrst listového špenátu, 1 cibule, 1 šálek kokosového mléka, 1 polévkovou lžíci oleje, 1 polévkovou lžíci nastrouhaného zázvoru, sůl a pepř podle chuti.

Ve velkém hrnci přidejte k hotovému vývaru propláchnuté fazole mungo a vařte bez pokličky cca 40 minut. Na pánvičce pak zahřejte olej, přidejte jemně pokrájenou cibuli, česnek, zázvor a nechte provonět. Na závěr přidejte listový špenát a kokosové mléko. Směs z pánvičky následně jednoduše vlijte do hrnce s uvařenými fazolemi. Na závěr dochuťte solí a pepřem.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6627095/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5846210/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4703222/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat