Seznámení se se zajímavým piloxingem

06.07.2022 | Trénink

Box a pilates. Myslíte si, že zkombinovat tato dvě poměrně odlišná cvičení nejde? Pak vyzkoušejte piloxing.

Tento fitness program v Česku běží již pár let, ale hollywoodské hvězdy už mu propadly dávno. Vypadá to ale, že se piloxing i u nás rozšíří jako třeba před pár lety zumba.

Jak vůbec tento program vznikl?

Je dílem švédské trenérky celebrit jménem Viveca Jensen, která se zabývá fitness a tancem. Věnovala se i baletu, kulturistice, boxu a pilates. Rozhodla se vytvořit nové cvičení a využila v něm všechny své pohybové a sportovní zkušenosti (1).

Jak piloxing probíhá?

Je to dynamické cvičení při rychlé hudbě (1). Prvky vycházejí a čerpají z pilates, boxu, tance i z aerobicu. Provozuje se ve skupinových lekcích a to nutí účastníky nevzdat se a zdokonalovat se, i přes vysokou fyzickou náročnost. Motivace je při něm potřeba. Díky kombinování několika druhů cvičení se zapojuje celé tělo a důkladně procvičíte i kardiovaskulární systém. Každé z cvičení se věnuje jiné tělesné partii.

Speciální rukavice se zátěží

Nezbytnou pomůckou jsou speciální rukavice se závažím o hmotnosti 250 g, které jsou naplněné pískem, takže se můžete těšit na vyrýsované paže. Ovšem zvýšená zátěž v těchto partiích znamená vyšší zátěž pro svaly celého těla a hluboký stabilizační systém, což určitě brzy pocítíte. Zpočátku lze cvičit bez nich, a až zvládnete základní pohyby a kroky, tak rukavice přidat. Tyto rukavice se dají nosit i mimo piloxing, třeba při běhání (2).

Piloxing je dobrý zejména na formování postavy a zlepšení kondice. Sportovci se pohybují ve vyšších tepových pásmech a spíše probíhá anaerobně než aerobně. Tudíž vyloženě na spalování tuků a hubnutí vhodný přímo není. Po cvičení budete sice vybití a vyřádění, ale i přes to budete cítit nadšení a energii (2).

Zdroj: (1) www.piloxing.com/, (2) www.healthfitnessrevolution.com/top-10-health-benefits-piloxing/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat