Nadmíra sportu vede ke zdravotním komplikacím

Že sport má jen samá pozitiva? Ne vždycky. Pokud cvičíte až moc často, vaše srdce si to odnese. Zvyšuje se i riziko předčasného úmrtí! Na frak ale dostává i libido, zejména to pánské.

O tom, že je cvičení nadmíru prospěšné, by si asi nikdo netroufal pochybovat. Ostatně, neříká se snad, že si prostřednictvím fyzické aktivity můžeme udržet optimální tělesnou hmotnost? Anebo že si díky ní vylepšíme imunitu, plicní kapacitu, výkonnost i psychickou pohodu? Pořád ale platí a pravdou také zůstává, že nic se nemá přehánět.

Znáte doporučenou denní dávku?

Tak samozřejmě, záleží tu na mnoha faktorech, které zahrnují i věk, celkovou kondici jedince a výběr konkrétní aktivity. Obecně se však doporučuje, aby se dospělí mírnému pohybu věnovali alespoň 150 minut týdně, což se dá rozložit do několikaminutové každodenní sportovní dávky. Alespoň tak to uvádí americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (1). Jsou ale tací, kterým to přijde dost málo, takže si dávají do těla více a častěji, aby se znásobily veškeré přínosy. Poznatky četných výzkumů ovšem naznačují, že všeho moc škodí, což se týká i nadměrného cvičení, jež může místo benefitů přinést spíše komplikace (2).

Dobrého pomálu

Běžně se uvádí, že sport významně snižuje riziko předčasného úmrtí. Paradoxně ale běžci, kteří na dost intenzivní trénink vyrazí více než třikrát týdně, mají prý stejnou pravděpodobnost dřívějšího skonu jako úplní „neběžci“. Kdo nám tohle vysvětlí? Extrémní vytrvalostní cvičení může údajně vést k poškození srdce, poruchám jeho rytmu i zjizvení tkání, neboť na zranitelný kardiovaskulární systém klade příliš velké nároky – platí to obzvláště pro ženy. U mužů bylo zase prokázáno, že jim nadměrná sportovní aktivita snižuje libido, a to zřejmě kvůli fyzické únavě, se kterou souvisí nižší hladina pohlavního hormonu testosteronu (3). Tak to s tím pocením v posilovně a na běžecké stezce raději moc nepřehánějte…

Zdroje: (1) www.cdc.gov/physicalactivity/basics/adults/index.htm, (2) www.businessinsider.com/what-over-exercise-does-body-brain-health-2018-4, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28195945/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat