Sport vám rozhodně zlepší život

Sport je pro drtivou většinu lidí prospěšný, to ví skoro každý. Jaké jsou ale konkrétní výhody pravidelného cvičení? A jak se ke cvičení motivovat?

Není žádným tajemstvím, že cvičení je nejlepším zdrojem pro naši pohodu a energii. A co víc: Fyzická aktivita nám může prodloužit život nebo výrazně snížit riziko úmrtí. Optimální je kombinace intenzivních a středně náročných tréninků. Mírné tréninky zahrnují aktivity, jako je chůze, posilování a trénink s vlastní vahou. Mezi intenzivně pohybové aktivity patří například běh, plavání, jízda na kole a aerobik. Doporučuje se alespoň 150 minut mírného cvičení, 75 minut intenzivního cvičení týdně. A jak cvičení tělu prospívá?

Cvičení uvolňuje endorfiny 

Při fyzické námaze naše tělo uvolňuje endorfiny. Jedná se o hormon s euforickým účinkem, který nás činí šťastnými a přispívá k naší psychické pohodě.

Cvičení snižuje stres

Pohyb produkuje hormony, které dokážou snížit vnitřní napětí. Pokud v našem organismu permanentně kolují stresové hormony, je naše tělo neustále ve střehu, což může dlouhodobě vést k fyzickému i psychickému vyčerpání.

Pravidelné cvičení snižuje hladinu kortizolu a adrenalinu

Sportovní aktivity snižují stresové hormony kortizol a adrenalin. Kromě toho se uvolňuje vegetativní nervový systém. Výsledkem je lepší spánek, lepší schopnost koncentrace a lepší zvládání stresových situací.

Sport stimuluje metabolismus a krevní oběh

Při fyzické aktivitě se zvyšuje krevní oběh, srdce rychleji pumpuje a aktivuje se metabolismus. Tím se zvýší bazální metabolismus a rychleji se vyloučí odpadní látky z těla.

Pokud budete pravidelně cvičit, budete lépe spát

Fyzický trénink zlepšuje kvalitu vašeho spánku a může pomoci dostat mírné poruchy spánku pod kontrolu bez léků. Je však třeba dbát na to, aby se necvičilo příliš těsně před spaním, protože tělo potřebuje čas na pomalé zotavení z tréninku a na opětovné snížení tělesné teploty.

Sport zvyšuje výkon

Při pohybu je náš mozek lépe zásoben krví, čímž se zlepšuje nejen zásobování kyslíkem, ale i transport dalších biochemických látek. Pravidelné cvičení po delší dobu také podporuje tvorbu nových synapsí a posilování stávajících mozkových spojení. Tyto pozitivní účinky mohou vést k větší kreativitě a zvýšené schopnosti myslet v každodenním životě.

Jak se motivovat ke cvičení

Následující tipy vám mohou pomoci začlenit pravidelné cvičení, ať už mírné nebo aktivní, do vašeho každodenního života.

Stanovte si realistický cíl, například půl hodiny cvičení denně. Využijte podpory přátel a zasportujte si společně. Někdy stačí si zajít jen na příjemnou procházku.

Najděte si sport, který vám dodá dobrou náladu a na který se můžete těšit. Před tréninkem nebo cvičením si vytvořte seznam skladeb, který vás bude motivovat.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7752999/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat