Panák ze zázvoru a kurkumy vás dostane do formy

Pokud chcete ještě před letní sezonou být fit nebo vás potrápí jarní virózka, na všechno vám pomůže zázvor. A navíc čistí pleť a podporuje růst vlasů. Stačí si dát „zázračný nápoj“.

Kořen zázvoru je skutečný všeuměl nejen v oblasti zdraví, ale krásy. Jeho blahodárné účinky se využívají již po tisíce let. A co všechno zázvor umí?

Spaluje tuk

Zázvor má prý vliv na otravný břišní tuk: pálivé koření stimuluje trávení sacharidů a spalování tuků. Zároveň se z těla vyplavují škodlivé látky, takže zázvor působí i detoxikačně. Podporuje metabolismus a pomáhá tělu spalovat kalorie. Šálek zázvorové vody (studené nebo teplé) po jídle také pomáhá uklidnit žaludek a snížit pocity sytosti (1).

Podporuje růst vlasů

Zázvor byste měli použít i tehdy, pokud máte velmi řídké vlasy nebo trpíte jejich vypadáváním. Maska z čerstvého zázvoru jednou týdně stimuluje růst vlasů. Jednoduše vymačkejte šťávu z kousku zázvoru o velikosti lžičky a smíchejte se 120 ml kokosového oleje. Naneste masku na suché vlasy, nechte půl hodiny působit a opláchněte teplou vodou (1).

Zpomaluje procesy stárnutí

V čínské a ajurvédské medicíně je zázvor po tisíce let považován za absolutní zbraň proti stárnutí. Antioxidanty v zázvoru nejen aktivují produkci kolagenu, redukují skvrny a záněty, ale dokonce pomáhají redukovat jizvy. Odborníci doporučují masírovat jizvy dvakrát až třikrát denně po dobu šesti týdnů kouskem čerstvého zázvoru, dokud se pleť nezlepší (1).

Pomáhá bojovat s akné

Pokud vás trápí akné nebo vážné skvrny, měli byste všechny pečující produkty odložit a nechat zázvor dotknout se vaší pokožky. Jeho antiseptické a antioxidační působení bojuje proti bakteriím na kůži, které způsobují pupínky. Dermatologové doporučují jednoduše přimíchat trochu zázvorové šťávy do denního krému a používat několik týdnů. Důležité je, aby péče byla bez přísad a parfemace (2).

Působí proti lupům

Suchá, svědivá pokožka hlavy a lupy ve vlasech jsou obzvláště nepříjemné. Odborníci proto doporučují vyhýbat se speciálním šamponům a místo nich pravidelně užívat zázvorovou kúru. Nastrouhejte tři lžičky zázvoru a smíchejte se čtyřmi lžičkami jojobového oleje. Naneste na suché vlasy a vmasírujte do pokožky hlavy. Zakryjte si hlavu sprchovou čepicí a nechte kúru působit přes noc. Druhý den ráno smyjte trochou šamponu (2).

Snížit celulitidu

V boji proti celulitidě byste se měli uchýlit k domácímu zázvorovému peelingu. Aktivní složky zvyšují krevní oběh a produkci buněk a tím zabraňují vzniku malých promáčklin. Smíchejte 200 g cukru se 100 ml olivového oleje, 4 lžícemi nastrouhaného zázvoru a šťávou z půlky citronu. Naneste na pokožku krouživými pohyby a opláchněte studenou vodou (2).

Panák na zdraví

Koncentrovanější imunitní sílu nikde jinde nenajdete: čerstvá šťáva ze zázvoru s trochou kurkumy a limetky má protizánětlivý, analgetický a antibakteriální účinek – nejlepší podmínky pro zdraví a krásu (3).

Ingredience

kořen zázvoru

1 čerstvá limetka nebo citron

1/2 čerstvé mučenky

trochu tabasca

kurkuma

agávový sirup

Příprava

Neloupaný kořen zázvoru vložte do lisu na česnek a lisujte, dokud nevyteče šťáva. Sbírejte do sklenice naplněné trochou vody. Limetku vymačkejte a přidejte lžičku šťávy. Dužinu mučenky dejte do síta, lžící vymačkejte šťávu a přidejte ke šťávě z kurkumy. Power shot dochutíme tabascem a agávovým sirupem.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019938/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9229778/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat