Běžecký průjem trápí mnoho sportovců

Máte při běhu jisté naléhavé potřeby? Stává se to běžně. Jejich riziko lze zmírnit dostatkem hydratace a úpravou stravovacích návyků.

Od rána se těšíte, až se po práci půjdete proběhnout. Už vás doslova svrbí nohy! Oblečení máte nachystané a venku je nádherně. Stačí jen zavázat tkaničky bot, naladit si v hudebním přehrávači motivační playlist a se slastným pocitem konečně vyrazit. Jenže ouha! Zhruba na druhém kilometru začněte registrovat podivný tlak v břiše a nutkavou potřebu na toaletu. To se vážně teď máte poohlížet po vhodném přírodním zákoutí, ve kterém svým střevům budete moci nerušeně ulevit?

Nejste první ani poslední

Jakékoli zažívací potíže jsou normální a lidské. V rámci zachování společenských konvencí se však raději snažíme předstírat, že zrovna nás se ani omylem netýkají. Proč k nim ale dochází zrovna při běhu? Předpokládá se, že hlavními příčinami gastrointestinálních poruch, jako je plynatost, průjem, žaludeční křeče nebo pálení žáhy je snížený průtok krve do střev, zvýšená produkce stresových hormonů i samotná mechanika pohybu (1).

Trable, co vás proženou

Během cvičení, zvláště pak při běhu, je obrovské množství krve přesměrováno ze střev do pracujících svalů, což může v celém trávicím traktu způsobit velikou bouři. Příznaky tohoto „speciálního průjmu“ mohou objevit ihned na začátku tréninku a přetrvat i několik hodin po něm. Takže ano, toaletní papír bude ještě nějakou chvíli skutečnou fitness nutností. Na vlastní kůži to zažívá, i když rozhodně nechce, 30 až 90 procent běžců, jak vyplývá ze studie publikované v magazínu Sports Medicine (1). Co nějaká prevence?

Příprava šampionů

Někteří lidé jsou k takovým věcem náchylnější než jiní. A žádný univerzální přístup, jak se jim vyhnout, bohužel neexistuje. Zůstaňte optimálně hydratovaní a nejezte před fyzickou aktivitou příliš těžká jídla (1).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4008808/, www.healthline.com, www.houseofwellness.com






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat