Snídaně v podobě šálku kávy a páru cigaret je zkratkou do hrobu

09.07.2023 | Zdraví

Na co se ráno nejvíce těšíte? Ani ještě nerozlepíte oči a už máte v jedné ruce hrnek silné kávy a v druhé zapálenou cigaretu? Tímto rozšířeným rituálem riskuje své zdraví každý třetí kuřák.

Ráno má větší grády

První ranní cigareta je pro kuřáky vítaným rituálem, ale také obrovským hřebíkem do rakve. Cigareta, kterou vykouříme do třiceti minut po probuzení, škodí ještě více než kdykoli v průběhu dne. Inhalace škodlivin je totiž ráno výrazně hlubší a koncentrace karcinogenu je v krvi mnohem vyšší, než později přes den (1).

Dalším problémem, který způsobuje ranní kouření nalačno, je riziko poškození žaludku. Kuřák si tímto rituálem zadělává v lepším případě na žaludeční vředy, v tom horším na rakovinu žaludku. Ranní kuřák má totiž o celých 79 % větší pravděpodobnost rakoviny krku, hlavy nebo žaludku, než ti, kteří si na první cigaretu počkají alespoň hodinu a půl od probuzení a předtím posnídají (1).

Káva se nesnídá

Milovníky ranní kávičky jistě nepotěší, že ani pravidelné pití tohoto životabudiče ihned po probuzení není zrovna dobrý nápad. Mnoho lidí však ranní kávu zaměňují se snídaní celkem běžně. Potíž je však s pitím kávy na lačný žaludek, pro který je ranní dávka silné kávy pořádným dráždidlem (2).

Podle lékařů pití kávy na prázdný žaludek vede k podráždění žaludeční sliznice, které vede ke zvýšené produkci žaludečních šťáv. Mezi lidmi, kteří ráno odmítají snídani a vystačí si s hrnkem kafe, se pak velmi často můžete setkat s těmi, kteří si stěžují na neustálé kručení v břiše nebo bolest žaludku (2).

První co vaše tělo po probuzení potřebuje, je pořádná sklenice vody. Za celou noc, kdy člověk spí, se tělo výrazně dehydratuje a na vás je, abyste mu dopřáli včasné zavodnění. Pokud si místo toho nalijete šálek kávy, děláte přesný opak. Za to vám vaše tělo rozhodně nepoděkuje (2).

Napít a najíst se, to je základ

Ideálně každé ráno byste měli začít se sklenicí vody, v lepším případě ochucené citronem. Citron ve vodě nastartuje trávení a vyrovná hladinu pH. Doplnění tekutin také zmírňuje pocit motání hlavy po ránu a eliminuje únavu. Po vypití alespoň čtyř decilitrů vody, byste měli zasednout ke stolu a pořádně se najíst. A když ne pořádně, tak alespoň trochu. Teprve až potom by měla přijít na řadu káva a o hodně později, první cigareta, pokud si to bez ní neumíte představit (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2933747/, (2) www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408390903586412, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6121474/






Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat