Krvácení z konečníku může být bohužel smrtelné

23.01.2023 | Zdraví

Svědění, pálení nebo bolesti konečníku byste rozhodně neměli podceňovat. Pokud se k potížím přidá i krvácení, je na čase situaci řešit a před problémy na toaletě se se nezavírat.

Hemoroidy

Hemoroidy (1) jsou onemocněním cévního systému. V konečníku při jejich tvorbě dochází k rozšiřování žilek na konci tlustého střeva. Často se projevují čerstvou krví ve stolici, někdy si jí pacienti povšimnou po použití toaletního papíru. Hemoroidy často provází pocit svědění konečníku, pálení při stolici, ale také menšího či většího tlaku při dlouhodobém sezení.

Hemoroidy (1) rozlišujeme na vnější a vnitřní. Vnější najdeme okolo řitního otvoru, jsou poměrně snadno patrné a snadno se léčí. Vnitřní hemoroidy se nacházejí uvnitř konečníku, ve vzdálenosti do pěti centimetrů od řitního otvoru. Na rozdíl od těch vnějších, se častěji zanítí. Zánět pak způsobuje krvácení a bolest při stolici. Krev je většinou světlá.

Mastičky nepomohou

Lékaři apelují na včasnou návštěvu jejich ordinace a zároveň upozorňují, aby se pacienti nepokoušeli léčit sami, na základě mastiček, které objevili v televizních reklamách. Hemoroidy totiž nikdy samy nezmizí. Mastičky akorát pomohou na přechodnou dobu zklidnit nepříjemné projevy. Pacient, který nepřijde se svým problémem k lékaři, riskuje rozsáhlý zánět, silné krvácení, trhliny, nebo dokonce trombózu (2).

Nádor

Neléčený nebo nezjištěný nádor tlustého střeva může být skutečným problémem. Zhoubné nádory sliznice tlustého střeva prorůstají skrz sliznici a střevní stěny, dále se pak šíří do lymfatických uzlin a vzdálenějších orgánů, kde tvoří metastázy. Pokud se však nádor odhalí hned v zárodku, jde poměrně dobře odstranit a pacient má velikou šanci na život bez dalších komplikací (3).

Na rozdíl od hemoroidů se nádor většinou projevuje trochu jinak. Krev ve stolici může být jak tmavá, tak světlá, ale také nemusí být vůbec patrná. Pacient mívá problémy s vyprazdňováním, často trpí zácpou či průjmy a není výjimkou ani časté střídání těchto stavů. Často se opakují bolesti břicha, nadýmání, říhání nebo křeče. Pacient také může ztrácet na hmotnosti (3).

Za každou cenu k lékaři

Přesto, že jde o problém intimní, o kterém se špatně mluví, je třeba situaci nepodceňovat a svěřit se svému doktorovi, který navrhne vhodný postup léčby a pošle vás na podrobnější vyšetření, kterým je nejčastěji kolonoskopické vyšetření, což je endoskopické vyšetření tlustého střeva a konečníku. Provádí se pomocí ohebné sondy s miniaturní kamerou na konci, díky které mohou lékaři zkontrolovat celý povrch vašich střev (3).

Prevence je základ

Bohužel si náš národ drží prvenství v množství případů rektálních karcinomů (5), a proto se v poslední době zdravotnictví uchýlilo k větší opatrnosti a k preventivním prohlídkám zve pravidelně. Od 50 let má každý nárok na vyšetření stolice na skryté krvácení jednou za 2 roky. Od 55 let je hrazena screeningová kolonoskopie, která v případě normálního nálezu může být po 10 letech zopakována (4).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3342598/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4541377/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470380/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493202/, (5) www.uzis.cz/index.php?pg=aktuality&aid=8466






Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat