Podzimní detox organismu. Která bylinka vás postaví do latě

Na jaře a na podzim se často snažíme o detoxikaci našeho organismu, jenže játra, která jsou centrálním orgánem látkové výměny, bez předchozí přípravy a po drsných detoxikačních kúrách poměrně hodně trpí a my je tím nevědomky oslabujeme. Nebo se naopak o detox nesnažíme vůbec a naše játra přitom volají o pomoc.

Oslabená játra

Játra nás nemohou bolet, protože nemají žádné nervy. Oslabení jater se projevuje únavou, bolestí hlavy, pálením žáhy či špatným zažíváním. Někdy se setkáváme i s bolestí svalů či nespavostí. Nejspolehlivějším ukazatelem je však žluté oční bělmo.

Přetížená játra jsou mnohdy původcem alergie, artritidy, astmatu, vysokého krevního tlaku, poruch imunitního systému, obezity nebo kožních problémů.

Čím jim prospějeme?

Aby byla zachována maximální funkčnost jater, je potřeba je zásobovat neustálým doplňováním vitaminů a minerálů, které získáme především ze zdravé stravy. Zvýšeným příjmem zeleniny a zeleninových šťáv, zejména mrkvové a řepné podpoříte jejich detoxikační schopnosti. Skvělá jsou také rozemletá lněná semínka nebo lněný olej, které játrům pomáhají filtrovat nadbytečné hormony. Omezte také příjem cukru, mouky, koření, soli a alkoholu a zařaďte do jídelníčku bylinné čaje, ořechy, česnek a zvyšte příjem tekutin.

Výborným pomocníkem pro jaterní detox je ostropestřec mariánský. Jeho hlavní léčivou složkou je silymarin. Tato látka chrání játra tím, že zabraňuje vniknutí toxických látek do jaterní tkáně. Navíc podporuje regeneraci poškozených jaterních buněk a posiluje imunitní systém. Ostropestřec lze užívat ve formě čaje, tablet nebo oleje.

Co játrům neprospívá?

Játra nejvíce pracují v noci. Proto byste se měli vyhnout ponocování na večírcích, nočnímu přejídání, pití alkoholu a kouření. V nočních hodinách by se játra vůbec neměla zatěžovat.

Velikým nepřítelem pro rovnováhu jater je také užívání léků. Ostatně jakákoli chemie, kterou do svého těla vpravujeme, játra nesmírně zatěžuje. Všechna ochucovadla, která najdeme v polotovarech potravin, barviva či konzervanty byste měli vyřadit ze svého jídelníčku, jelikož takové přísady játra musejí složitě filtrovat.

Nejen potraviny mají vliv na stav našich jater. Také stres a znečištěné prostředí jsou pro játra zničující. Číňané dokonce věří, že choroby jater jsou vyvolávány potlačovaným hněvem. A lékaři to potvrzují.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat