Když ve vztahu jeden z partnerů hubne. Takto se změny projeví u druhého

Dali jste se do boje s nechtěnými kilogramy? Každý den usilujete o to, aby vaše postava v plavkách byla co nejlíbivější? Pokud hubnete a makáte jen vy osobě, pravděpodobně se to dotkne i partnera – a obráceně. Jak a v čem? Platí vůbec, že ve dvou se to lépe táhne?

Co se stane, když jeden z partnerů na sobě chce něco změnit? Jak upravené stravovací návyky nebo celkový životní styl ovlivní toho druhého? Mnohé studie naznačují, že změny hmotnosti u aktivnějšího partnera se odráží i na tom „línějším“. To se označuje jako „zvlněný efekt“. Studie na toto téma se přitom obvykle opírají o údaje z laboratorních testů a zdravotních záznamů jednotlivců.

Když já chci taky!

Třeba nedávno publikovaná studie vedená psychiatričkou Amy Gorin z Connecticutské univerzity zkoumala účinnost reálných, veřejně dostupných intervencí na snížení tělesné hmotnosti. Tato práce se zaobírala jak „léčeným“, tak i „neléčeným“ partnerem. A můžete hádat, jaké měla výsledky.

Výzkumníci po šest měsíců sledovali ztráty hmotnosti obou členů domácnosti a nutno dodat, že oba členové dvojice patřili na počátku studie do skupiny lidí s nadváhou nebo rovnou obezitou. Co se však nestalo? V průběhu experimentu došlo ke ztrátě hmotnosti jak na jedné, tak i na druhé straně. V překladu řečeno, ztráta hmotnosti se objevila i u neléčeného partnera. To znamená, že zhruba třetina partnerů ztratila alespoň 3 % své základní hmotnosti, aniž by dodržovala stejný redukční plán jako jejich protějšek.

Toho bohdá nebude. Doženu tě!

Toto zjištění naznačuje, že tak zvaný zvlněný efekt není jen pouhým mýtem. Mnohdy stačí, když se jeden z partnerů nechává inspirovat tím druhým, nebo ho aspoň mírně podporuje ve snažení. Pak i sám z těchto gest těží. Však taky mezi pozoruhodná zjištění vyplývající z tohoto testu patří i to, že pokud jedna osoba má tendenci být úspěšná, partner se jejími pokroky nechce nechat zahanbit.

Zmíněný efekt se však uplatňuje primárně na dvojici žijících v jedné domácnosti, a se statusem „partneři“. Společnost Weight Watchers, která tuto studii financovala, nezaručuje, že by k úbytku váhy i u druhého z dvojice docházelo například v rámci platonického přátelství. Navzdory tomu, že tento výzkum není podrobný, dá se z něj vyvolit jediné: ve dvou se to lépe táhne. I proto se nebojte svůj životní styl měnit za asistence toho, kdo je vašemu srdci nejbližší.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat