Nejde jen o únavu. Proč potřebujeme kvalitní spánek

Co se stane, když pořádně nespíme? Většinu lidí napadne, že budeme hodně unavení. Jenže to zdaleka není všechno. K čemu všemu přispívá kvalitní a dostatečný spánek?

Ještě hledáte důvod, proč neponocovat a dopřávat svému tělu pořádnou porci spánku každý den?

Už žádné zapomínání

Paměť a spánek jdou ruku v ruce. Prakticky žádný jiný trénink pro mozek (nejrůznější hlavolamy, křížovky a hry) pořádný a pravidelný spánek nemohou nahradit. Navíc podle některých výzkumů jsme schopní si po spaní lépe pamatovat, co jsme se naučili den předtím. A aby toho nebylo málo – když jsme dobře vyspaní, snáze zpracováváme nové informace.

Úsměv, prosím

Vyčítají vám poslední dobou, že s vámi není k vydržení? Snadno se rozčílíte, pořád se mračíte a vůbec máte náladu pod psa? Nejspíš svému tělu nějakou dobu nedopřáváte dostatek kvalitního spánku. Nevyspání totiž způsobuje, že hůře zpracováváme emoce a reagujeme přemrštěně i na maličkosti, nad kterými jinak mávneme rukou.

Pojďme se milovat

„Jsem unavená/unavený.“ Tak tento důvod je mezi partnery skloňován v souvislosti s odmítáním sexu asi nejčastěji. Ono totiž není snadné užít si milování, když jste unavení. A navíc – dlouhodobý spánkový deficit snižuje libido a u mužů může podpořit erektilní dysfunkci.

Více let pro život

Vědci v několika studiích spojili pravidelný, alespoň 8hodinový spánek u dospělých také s vyšší délkou lidského života. Mimochodem, i tady platí, že nic se nemá přehánět. Takže pokud spíte více než 10 hodin denně, nijak si život neprodlužujete.

Viry bez šance

Jen málokterou zimu nepřijde ke slovu chřipková epidemie, kvůli níž skončí v posteli (a někdy bohužel i v nemocnici) spousta lidí. V prevenci chřipky, ale i ostatních viróz nebo třeba nachlazení můžeme mnohé udělat. A kvalitní pravidelný spánek je pomocníkem číslo jedna. Tak ho neodbývejte!

Snazší cesta k vysněné postavě

Je prokázáno, že lidé, kteří nedostatečně nebo nekvalitně spí, mají větší sklony k obezitě. Působí totiž u nich hormon hladu ghrelin, který je nutí více jíst a vyhledávat především vysoce kalorické potraviny. Navíc když jsme unavení, nejsme tak naklonění pohybu, takže o nějakém cvičení si můžeme nechat jen zdát (tedy pokud bychom spali, že).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat