Prostreno.cz

Středomořské artyčoky zajistí bezchybnou pleť

Artyčok (Cynara scolymus), kterému se dobře daří hlavně v teplých krajích kolem Středozemního moře, se u nás v Česku zatím moc nezabydlel, ale znalí vědí, jaký je to poklad! Jakým způsobem přispívá k bezchybné pleti a nádherným vlasům?

Artyčok připomíná bodlák, nad jehož jemnou dužinou olizoval svůj mlsný jazýček Jindřich VIII., druhý anglický panovník z rodu Tudorovců. Existuje přitom více než 140 druhů, ovšem jen 40 se pěstuje výhradně pro komerční a kulinářské účely. Artyčoky jsou bohaté na bioaktivní látky apigenin a luteolin. Ze zdravotního hlediska jejich konzumace pomáhá s trávením, je užitečná při hubnutí, zlepšuje zdraví jater, posiluje imunitu, detoxikuje organismus a snižuje krevní tlak. Artyčok se ale poměrně slušně uplatňuje i jako kosmetický pomocník. Nevěříte?

A zase ten kolagen!

Zelenina bohatá na antioxidanty slibuje krásnou pleť, zpomalení stárnutí a očistu pokožky díky odstraňování toxinů. V kuchyni to sice s artyčoky je trochu náročnější (musí se očistit a předvařit), ale práce s nimi se vyplatí. Jsou bohaté na vitamin C, o kterém je známo, že přispívá ke zdravému vývoji kolagenu a pružnosti pleti, zároveň působí proti vráskám. Ale to pořád není všechno. Extrakt z listů v sobě ukrývá další důležitou chemikálii zvanou cynaropicrin, která snižuje poškození způsobené UV paprsky. Tak je grilujte, vařte, zapékejte a zvyšte jejich přísun, nebo šťávu z listů aplikujte přímo jako pleťovou masku (dá se přitom koupit již hotová, a v to prodejnách zdravé výživy).

Stop lupům i obezitě!

Jelikož podzimní sezona artyčoků trvá až do listopadu, ještě je spousta času na to, aby z jejich schopností čerpaly i vlasy. Není tajemstvím, že tyhle bodláky patří ke zdrojům vitaminů A, B a C, jakožto i fosforu a vápníku. Uvedené látky oživují suché a matné vlasy, dodávají jim atraktivní vzhled a řeší potíže s lupy.

Pro posílení těchto účinků artyčoky nejen jezte, ale i povařte. Tu vodu, ve které se zpracovávaly, nechte vychladnout a použijte ji pro masáž pokožky hlavy. Doba působení je přitom stanovena na 30 minut, ale klidně si tuhle artyčokovou masku nechte až do rána. Poté vlasy umyjte šamponem. Z výsledků se zaradujete, ovšem líbit se vám bude i informace, že artyčoky mají nízký obsah kalorií a tuků, a proto jsou vynikající volbou při hubnutí.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat