Ušetřené stovky kalorií denně

Existují jednoduché a každodenní způsoby, jak ušetřit až 800 kalorií denně. Jídlo by mělo být zábava a nebýt důvodem ke špatnému svědomí. Ale jak si ho užít a netrpět při pohledu do zrcadla? Ukážeme vám, jak to úspěšně zkombinovat.

Hodovat, kolik chcete, nepřibírat na váze a zároveň předcházet civilizačním chorobám? Se správným výběrem potravin je to možné. Jedním z nejúčinnějších triků na hubnutí bez hladovění je přijímat nízkokalorické potraviny v syrové nebo dušené formě. Proč to funguje? Když si zaplníte břicho nízkokalorickými rostlinnými potravinami, budete mít méně prostoru pro sacharidové a vysokotučné kalorické bomby, a navíc přijmete velké množství vitaminů a dalších živin na podporu zdraví (1). Následující potraviny můžete v jakémkoli množství (2).

Okurky

Okurky se skládají z neuvěřitelných 97 procent vody. To z nich dělá jednu z nejméně energetických druhů zelenin. Pouze 12 kcal přijde na 100 gramů surové okurky. Pokud je pro vás samotná okurka příliš nudná, můžete ji také okořenit trochou octa a čerstvých bylin.

Ředkvička

Ředkvičky nemusejí být pro každého, ale obsahují mnoho zdravých živin. Patří mezi ně vitamin C, vitamin K a celá řada důležitých vitaminů B, které jsou často nedostatečně zastoupeny v jiných potravinách. Vzhledem k tomu, že ředkvičky jsou tak krásně praktické a obsahují pouze 14 kcal na 100 gramů, jsou oblíbenou zeleninou pro jedlíky.

Kedlubny

Tato zelenina je také vítána, protože 100 gramů kedlubny má pouze 27 kcal. Pokud jste náchylní k plynatosti, neměli byste to s kedlubnou přehánět.

Paprika

Dokonce i s paprikou není třeba šetřit. 100 gramů obsahuje 37 kcal, zelená dokonce dosahuje pouze 23 kcal.

Mrkve

Mrkev obsahuje pouze 38 kcal na 100 gramů, ale zároveň dokážou dobře zaplnit. Pokud se spoléháte na organickou kvalitu, nemusíte ji ani škrábat a s jediným druhem v chladničce máte připravenou zdravou a praktickou svačinu.

Vodní meloun

Kdo nemá rád osvěžující meloun? Navzdory jejich sladkosti se nemusíte ničeho bát, protože letní ovoce se skládá téměř výhradně z vody a všech druhů minerálů podporujících zdraví. Současně má pouze 28 kcal na 100 gramů.

Červená řepa

To, co mnoho lidí neví, je, že červenou řepu můžete také konzumovat v syrovém stavu. A pouze v tomto stavu stále obsahuje všechny cenné živiny, které jsou mimochodem také zvláště užitečné pro regeneraci po sportu. Tmavě fialová hlíza dosahuje pouze 49 kcal na 100 gramů a díky vysokému obsahu vlákniny zaplní rychle a na dlouho.

Rajčata

Kulatá zelenina s vysokým obsahem vody dosahuje pouze 24 kcal na 100 gramů. Zejména menší, mírně sladší odrůdy, jako jsou koktejlová rajčata, jsou oblíbeným občerstvením, které nevyžaduje žádnou přípravu. Stačí umýt a jíst tolik rajčat, kolik chcete – bez špatného svědomí!

Cuketa

Cuketa se skládá převážně z vody, což je důvod, proč obsahuje pouze na 19 kcal na 100 gramů. Můžete ji jíst syrovou, ale většina z nás dává přednost tepelné úpravě. Pokud tíhnete k druhé možnosti, ale nechcete zbytečně zvyšovat obsah kalorií, neměli byste používat olej. Cuketa se dá smažit na vodě nebo sójové omáčce. Pro ještě více chuti přidejte cibuli a česnek a po smažení ochuťte pepřem a čerstvými bylinkami.

Fenykl

100 gramů fenyklu obsahuje 31 kcal, takže téhle aromatické zeleniny můžete sníst opravdu mnoho. Aromatický fenykl můžete konzumovat také syrový. V opačném případě, stejně jako u cukety, je lepší zeleninu jemně vařit nebo smažit ve vodě, než ji utopit v oleji.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499909/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3751311/






Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat