Zázračný suplement jménem kokosová voda

01.01.2022 | Výživa

Během posledních pár let se suplementy dostávají do popředí natolik, že začínáme zapomínat na naprosto základní věci, které desítky let nesměly v repertoáru sportovců chybět. Tak se mimo jiné stalo to, že jsme místo kokosové vody začaly používat nesmyslné EAA a podobné doplňky.

A právě proto jsme se rozhodli k tvorbě našeho dnešního článku, kde vám užívání kokosové vody objasníme. Jak už jste z našich článků pravděpodobně zvyklí, budeme se snažit tuto problematiku zachytit z obou stran a případné pozitivní či negativní efekty vždy doložíme relevantními vědeckými studiemi. Ze všeho nejdřív bychom si měli představit efekty pozitivní, které v případě kokosové vody samozřejmě převažují.

Pomáhá předcházet ledvinovým kamenům

V případě kokosové vody se ve vědeckých kruzích vyskytuje zásadní problém, převážná část vědeckých studií je prováděna na krysách či jiných zvířatech, což není tolik relevantní jako studie na lidech, nicméně stále tyto výsledky můžeme považovat za aplikovatelné na člověka. Jednou z takovýchto studií je například výzkum, který potvrdil, že pravidelný přísun kokosové vody může snížit tvorbu ledvinových kamenů. Ty vznikají v našich ledvinách jako důsledek hromadění oxalátů a kalcia, jejichž kombinace vytváří drobné krystalky v ledvinách a následně i v moči. Odborníci zároveň věří, že pravidelný přísun kokosové vody může odstraňovat volné radikály z těla, což by s sebou přinášelo celou řadu dalších pozitivních efektů.

Dokáže snižovat krevní tlak

Jeden z mála odborných výzkumů provedených na lidech potvrdil, že kokosová voda dokáže u lidí s hypertenzí snižovat systolický tlak. K tomuto pozitivnímu efektu došlo u téměř 80 % pozorovaných subjektů. Tento pozitivní efekt je připisován nejčastěji připisován vlivu draslíku, který kokosová voda obsahuje v poměrně velkém množství.

Dodá tělu elektrolyty po sportovní aktivitě

Jistě nesmíme opomenout ani blahodárný vliv kokosové vody na sportující jedince. Právě díky obsahu výše zmíněného draslíku je totiž kokosová voda skvělým zdrojem elektrolytů nejen po sportovní aktivitě. Dle dostupných informací totiž dokáže kokosová voda hydratovat po tréninku stejně dobře jako různé iontové nápoje k tomu určené, nicméně je většinou podstatně levnější.

Má kokosová voda nějaká negativa?

Negativ kokosové vody rozhodně není mnoho. Vlastně i při sebeusilovnějším nás napadá pouze jedno. Pokud kokosová voda projde nějakou formou úpravy, ničí se zdraví prospěšné látky. To je důvod, proč bychom osobně určitě nedoporučovali kokosovou vodu z koncentrátů. O něco lepší variantou je pasterovaná kokosová voda, kterou naleznete v naprosté většině supermarketů. Tento proces sice také nezachovává všechny prospěšné nutrienty, nicméně přiznejme si, že v našich končinách je nemožné pít denně vodu z čerstvě utrženého kokosu.

Kdy je ideální čas na kokosovou vodu?

Vzhledem k tomu, že značná část vody odchází z našeho těla při sportovní aktivitě, je ideální čas na kokosovou vodu právě po tréninku. Doplní tělu všechny potřebné elektrolyty včetně sodíku, který z našeho těla poměrně výrazně odchází potem. Podle některých odborných knih z těla odchází až 3 g sodíku na litr potu a vy se jeho doplněním po tréninku budete cítit mnohem lépe. Stejně tak kokosovou vodu rozhodně doporučuji například pro powerliftery, kteří shazují váhu do váhové kategorie. Pokud po vážení doplníte ztracené elektrolyty formou kokosové vody, rozhodně i v tomto případě zaznamenáte pozitivní efekt. Jinak ale je možné pít kokosovou vodu kdykoli během dne, pokaždé, když na ni dostanete chuť. Přece jen se jedná o osvěžující nápoj, který obsahuje jen poměrně malé množství kalorií.

Jaký je rozdíl mezi kokosovou vodou a kokosovým mlékem?

Kokosové mléko je velmi známá surovina obzvláště mezi lidmi, kteří se rádi pohybují v kuchyni. Mezi laiky ale velmi často dochází k záměně kokosového mléka s kokosovou vodou, a proto by bylo dobré si jasně definovat rozdíly. Zatímco kokosová voda se získává z mladého kokosu, kokosové mléko je výsledkem zpracování zralé dužiny kokosu s horkou vodou. Kokosové mléko je podstatně silnější než kokosová voda, nicméně oba produkty mají naprosto odlišné nutriční hodnoty. Zatímco půllitr kokosové vody má necelých 100 kcal, stejné množství kokosového mléka obsahuje dle dostupných informací až devětkrát tolik. Kokosové mléko je stejně jako kokosová voda zdrojem sodíku, draslíku, vápníku, železa a dalších mikronutrientů, nicméně obsahuje mnohem více tuků (nasycených i nenasycených), proto se hodí spíše než na běžné použití jako přísada do vaření. Kokosovou vodu je naproti tomu možné pít takřka denně.

Zdorj: Johanka Mo, https://health.clevelandclinic.org/the-health-benefits-of-coconut-water/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat