Kurkuma dokáže nahradit i hodinu sportu

Dneska se vám do fitka nechce? Pravidelná konzumace jen špetky kurkumy má na tělo podobné účinky jako šedesát minut tréninku.

Důležitá skutečnost, kterou předestíráme hned na začátku – hodina tréninku je s ohledem na počet spálených kalorií, podpory na vaše zdraví a celkově zábavy a uvolnění, které při sportu zažijete, téměř ničím nenahraditelná. Vědci ale prý nyní zjistili, že špetka kurkumy může mít podobné účinky. Koření, zvané také žlutý zázvor, šafránové koření nebo žluté koření se objevuje především v indické kuchyni a je známé svojí typickou orientální chutí (1).

Kurkuma je důležitá

Výsledky studie (2) jsou zajímavé především pro ženy, které s ohledem na vyšší věk začínají trpět různými zdravotními potížemi, nebo které si právě prošly menopauzou. U nich totiž kurkuma působí – jak ukázala dvouměsíční testovací fáze – skoro jako zázračná zbraň.

Jako hodina aerobiku

U testovacích osob, které koření užívaly v malých dávkách pravidelně po dobu jednoho měsíce, byly pozorovány pozitivní kardiovaskulární změny a snížené odumírání buněk (3). V časopise „American Journal of Cardiology“ kromě toho také bylo publikováno (3), že fanoušci kurkumy mají pak až o 56 % nižší riziko srdečních infarktů. Polyfenol (1), který kurkuma obsahuje a který jí dodává její typickou žlutou barvu, má přitom podobné pozitivní účinky na kardiovaskulární systém jako hodina aerobiku. A první příznivé výsledky se přitom prokázaly už po osmi týdnech.

Zeptejte se lékaře!

Důležité je, že pokud teď hned začnete konzumovat kurkumu, nemůžete tím nahradit efektivní trénink. Nejlépe funguje samozřejmě funguje kombinace obojího. Pro více informací před požíváním kurkumy však raději kontaktujte svého lékaře (4).  

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9203212/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8833931/, (4) názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat