Banány zeštíhlí široký pas a zpevní kosti

Banány jsou velmi zdravé, pokud jsou součástí vyvážené stravy. Mají vysoký podíl draslíku, který pomáhá regulovat váš krevní tlak, udržuje vaše srdce zdravé a podporuje trávení. Banány jsou skvělým zdrojem energie pro náročné dny i jako rychlá svačinka na cesty. Poznejte všechny jejich přednosti.

Jaké vitaminy jsou v banánech?

Banány jsou zdrojem vitaminů C a B6. Jeden středně velký banán ve skutečnosti poskytuje přibližně 15 % denní dávky vitaminu C a asi 33 % vitaminu B6. Dále obsahují riboflavin, kyselinu listovou, kyselinu pantotenovou a niacin. Z minerálních látek je nejvíce zastoupen draslík, dále obsahují mangan, hořčík a měď. Banány jsou také dobrým zdrojem vlákniny a bílkovin. Poznejte všechny jejich přínosy pro lidský organismus (1).

Pro štíhlou linii

Banány jsou užitečné i pro redukci hmotnosti, jeden banán má přibližně 90 kalorií a hlavně obsahuje spoustu potřebné vlákniny. Kromě toho neobsahuje žádné tuky.  Díky obsahu vlákniny napomáhají k dlouhodobému pocitu sytosti. Tím udržíte vaše chutě na uzdě a vaše tělo uchráníte před nekontrolovatelným přejídáním. Pokud nevíte, co si vzít do práce ke svačině, tak banán je ideální volbou (1).

Pro pevné kosti

Banány jsou jedním z nejlepších plodů, které zaručují silné a zdravé kosti po celý náš život. Jedním z nejlepších důvodů je přítomnost fruktooligosacharidů (složitých cukrů), které slouží jako zdroj energie pro přátelské střevní bakterie, které zvyšují příjem minerálů a živin v těle. Konkrétně banány jsou spojeny se zvýšenou absorpcí vápníku. Vápník je nejdůležitějším prvkem při výrobě a regeneraci kostní hmoty v těle, čímž se snižuje pravděpodobnost vzniku osteoporózy a přirozené slabosti, která jsou obvykle spojena se stárnutím (2).

Podporují léčbu zánětů

Různé sloučeniny obsažené v banánech mají protizánětlivý charakter, což znamená, že mohou snížit otoky a záněty v těle. Pravidelná konzumace tohoto exotického ovoce, vám pomůže předcházet bolesti a bolestivým zánětům. Stačí jen jeden denně (2)!

Už žádná zácpa!

Banány obsahují významné množství vlákniny, a proto napomáhají peristaltickým pohybům střev a tím zamezí případné neprůchodnosti. Pomáhají také při léčbě jiných střevních poruch, dokonce preventivně působí proti onemocnění rakovinou tlustého střeva (3).

Žádné žaludeční vředy!

Po celá staletí se banány používají, jako přírodní antacidum, to znamená, že snižují kyselost žaludečního obsahu.  Organické sloučeniny v banánech stimulují aktivitu buněk v žaludku tak, aby vytvořily ochrannou bariéru proti kyselinám. Obsahují také inhibitory proteázy, které eliminují škodlivé bakterie a tím žaludek chrání před vznikem žaludečních vředů (3)!

Napomáhají při léčbě anémie

Banány obsahují vysoký obsah železa, a proto pomáhají při léčbě anémie, protože železo je nezbytnou součástí červených krvinek.  Navíc mají také významný obsah mědi, což je důležitý prvek při tvorbě červených krvinek. Dostatečný počet červených krvinek nejenže zabraňuje anémii, ale také podpoří krevní oběh, čímž dochází k potřebnému okysličování celého těla (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6627159/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33960338/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8907754/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat