Superpotraviny nejsou vždy tak zdravé, jak se říká

Snažíte se jíst příkladně, proto vás neminul ani fenomén „superfoods“? Nejste jediní, kdo vychvalované svaté grály výživy s vidinou zlepšení fyzického stavu zvesela konzumuje. Ovšem děláte dobře?

Poslední dobou popularita superpotravin rapidně vzrůstá. Asi se není čemu divit, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Údajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, zachovávají zdraví, a dokonce prodlužují život. Jenže opravdu jsou tato odvážná tvrzení založená na pravdě, nebo je to jen způsob, jak z lidí tahat peníze? Víte, jak si stojí třeba kokosový olej nebo jablečný ocet? Třeba budete nemile překvapení…

Kokosový olej. Zázrak, nebo prokletí?

V jednom nedávném americkém průzkumu se tři čtvrtiny lidí nechalo slyšet, že smýšlí o oleji získávaného z jader zralých kokosových ořechů jako o nesmírně zdravém. Respondenti jej považovali jako prostředek ke snížení vysokého cholesterolu i snížení hmotnosti. Ostatně, takhle se to říká. Jaká je skutečnost? Podle prohlášení Americké kardiologické asociace voňavý produkt opravdu pomáhá při vysokém cholesterolu, takže v tom se tamtamy nemýlí. Jenže s hubnutím už je to horší!

„Jedna menší polévková lžíce denně zajišťuje téměř celý doporučený limit nasycených tuků pro většinu dospělých,“ varuje americká výživová poradkyně a mluvčí Akademie výživy a dietetiky Malina Malkani s tím, že jako na dietního zachránce by na kokosový olej rozhodně nespoléhala. Takže pozor!

Avokádo. Přítel s jedním ALE

Exotické ovoce platí za zdroj „zdravých“ tuků, prevenci cukrovky i srdečních onemocnění. Taky jste to takhle slyšeli? Pak tuto informaci považujte za správnou. Podle výše zmíněné odbornice existuje mnoho důkazů, že strava bohatá na avokádo s vysokým obsahem mononenasycených tuků pomáhá snižovat špatný cholesterol, čímž prospívá srdci. Pokud se však s jeho pomocí snažíte zhubnout, nezapomeňte, že jedna porce avokáda představuje jeho třetinu, nikoli celý plod.

Červené víno. Velký otazník

Že dvě deci vína denně zabraňují kardiovaskulárním chorobám? Tohle tvrzení není fakt, ale spíš zbožné přání konzumentů. Ba naopak závěry jisté lékařské studie z tohoto roku se drží zcela jiného scénáře – podle nich i malé množství alkoholu zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu i jaterních potíží. To je nepříliš povzbudivý názor ředitelky newyorské výukové nemocnice Montefiore Health System Sandry Arevalo.

Jablečný ocet. Mnoho povyku pro nic?

Účinné bělidlo zubů, ničitel infekcí i dietní urychlovač – to je podle všeho jablečný ocet. Věříte tomu? Bohužel vás musíme zklamat. Tahle tekutina má sice má schopnost vás zasytit, nicméně tohle umí všechny druhy octa.

V současné době není vědecky potvrzeno, že „jablečňák“ působí jako prevence rakoviny a co se týče zesvětlování chrupu, ani tam to není žádná sláva. Při dlouhodobém používání může poškodit zubní sklovinu, takže tady recept na perleťové zuby vážně nehledejte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat