Tělo před cvičením ocení šťávu z červené řepy

28.05.2022 | Výživa

Červená řepa je cenným zdrojem dusičnanů a dusitanů. Ty působí blahodárně na oběhovou soustavu a svaly. Proto někteří atleti před cvičením pijí čerstvě lisovanou šťávu z bulev červené řepy. Dusíkaté sloučeniny také zlepšují průtok krve mozkem a omlazují centra pro koordinaci pohybu, paměť, myšlení a další kognitivní funkce.

Blahodárně přitom červená řepa působí především na osoby starší pětapadesáti let. U nich jsou omlazující účinky sportování a současného popíjení šťávy z této zeleniny nejvýraznější (1).

Oxid dusnatý je opravdu velmi mocná molekula. Putuje do těch míst v těle, kde je nedostatek kyslíku. Ve srovnání s cvičením samotným při současné konzumaci šťávy z červené řepy dojde k propojení mozkových center tak, jak je to typické pro mladší jedince (2).

Pro lepší výkony

Sportovci nicméně touží na prvním místě po překonávání rekordů a vlastních limitů. A v tom může být červen řepa výrazně nápomocna. Fyziologové z Exeteru prokázali, že u sprinterů zlepší červená řepa čas na každých dvaceti metrech o dvě procenta. A u starších osob usnadní chůzi do schodů (3).

„Sledovali jsme vliv dusičnanů ve stravě na lidské zdraví a výkonnost během několika let. Zaměřili jsme se na výdrž, aktivity, jako je například vytrvalostní běh, a zdá se, že zvyšují svalovou účinnost. Tato studie se ale také zaměřila jako první na časově mnohem kratší aktivity. Na každých dvacet metrů běželi sprinteři o několik procent rychleji, což je docela významné. Ale máme také další účinky pro každodenní život. Pokud musíte využít rychle energii nebo vykonat nárazovou fyzickou aktivitu, sprintovat či běžet na autobus, ale třeba také vyběhnout schody. Jetsliže jste starší osoba, pak to může být zvlášť náročné. Naše studie dokazuje, že schopnost svalů produkovat více energie se zlepší. Když rekreačně cvičíte, provádíte kruhový trénink či velmi intenzivní aerobní cvičení, účinky jsou pak doslova ohromující,“ tvrdí doktor Andrew Jones z University of Exeter.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6947971/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5756374/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5295087/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat