Podpora růstu svalů správnými potravinami

03.06.2022 | Výživa

Při nabírání svalové hmoty byste kromě cvičení měli věnovat pozornost také svému jídelníčku. Které dobroty do něj určitě zařadit, aby se vaše svaly začaly rychleji zvětšovat?

Také naše výživa ovlivňuje svalovou hmotu. Co si určitě naservírovat na talíř (1)?

1. Vajíčka

Jsou jedním z nejkvalitnějších zdrojů proteinů, které nám příroda nabízí a které hrají při budování svalů klíčovou roli. Kromě toho obsahují vejce i aminokyseliny, které pomáhají při růstu svalové hmoty. Najdete v nich také řadu důležitých živin podporujících správnou činnost metabolismu či imunitního systému.

2. Losos

Pokud jste milovníky této ryby, máte vyhráno. Kvalitní proteiny v kombinaci s omega-3 mastnými kyselinami budou vaše svaly milovat. Jejich růstu ostatně napomáhá i vitamin D, které losos rovněž obsahuje.

3. Hovězí maso

Tento druh masa představuje zdroj velmi kvalitních bílkovin, ale také aminokyselin a řady důležitých vitaminů či minerálů (vitaminy skupiny B, železo, zinek). Dopřávat byste si samozřejmě měli pouze maso kvalitní a libové (je jasné, že hovězí není nic, co bychom měli mít na jídelníčku každý den).

4. Kuřecí maso

Spousta bílkovin, téměř žádný tuk – co víc si přát? Kuřecí maso budou milovat nejen rostoucí svaly, ale i vaše štíhlá postava.

5. Celozrnná rýže

Nejen bílkoviny hrají v růstu svalové hmoty důležitou roli – zapomínat bychom neměli ani na kvalitní sacharidy. Jedním z představitelů ideálních sacharidů je právě celozrnná rýže. Má nízký glykemický index, takže zajistí dostatek energie na celý den a nehrozí díky ní záchvaty hladu.

6. Ovesné vločky

Další úžasný zdroj sacharidů, který vás zasytí na dlouhou dobu a poskytne spoustu důležitých živin prospěšných (nejen) svalům. Přičtěte k jejich plusům i vysoký obsah vlákniny a je jasné, že vločky na vašem talíři chybět zkrátka nesmějí.

7. Mléko

Také tento nápoj je plný proteinů a aminokyselin důležitých pro růst svalů. Navíc obsahuje poměrně vysoký podíl tuku, který byl v některých studiích spojen s aktivací růstového hormonu – a ten je při budování svalů dobrý pomocník.

8. Jogurt

Nejste-li fanoušky „sladkého“ mléka, pak určitě sáhněte po jogurtu. Také on vám dodá proteiny a tuky, které potřebujete, navíc si díky obsahu „přátelských“ bakterií zajistíte zdravé trávení a silnou imunitu.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7561707/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat