Tajemstvím silné imunity a zdravých kloubů je cyklistika

Kdekdo si myslí, že jízda na kole klouby nesmírně zatěžuje, ale opak je pravdou. Rytmický pohyb šlapání snižuje pravděpodobnost osteoartrózy o 21 procent, a to i když má jeden nadváhu a nepříznivou rodinnou anamnézu.

Cyklistika je mnohem víc než jen sport a ekologický způsob dopravy – je to aktivita, která spojuje fyzickou námahu s duševní relaxací. Její historie sahá do 19. století, kdy se začaly objevovat první primitivní modely kol. S těmi dnešními můžeme bez obtíží zdolávat takřka jakýkoli terén, což nám umožňuje objevovat nové a nové zážitky. A vlastně, kdyby jen to. Věřili byste tomu, že se tímto způsobem člověk může prošlapat i k dlouhověkosti?

Je čas provětrat bicykl!

Nadšenci do cyklistiky mají nejen mnohem silnější imunitu a větší předpoklady k dlouhověkosti, jsou také chránění před osteoartrózou. To je nový vědecký poznatek, který může zafungovat jako pořádná sportovní motivace. Studie (1), která byla částečně financována americkou státní agenturou National Institutes of Health a zveřejněna v odborném recenzovaném magazínu Medicine & Science in Sports & Exercise zahrnovala 2 600 mužů a žen s průměrným věkem 64 let. Všichni respondenti byli dotazováni na jejich fyzickou aktivitu v průběhu celého života, u čehož absolvovali rentgenová vyšetření se zaměřením na známky artritidy v kolenních kloubech.

Pozitivní účinky bez výjimek

„U příznivců cyklistiky jsme zaregistrovali nižší náchylnost k osteoartróze o 21 procent, což je od odpůrců tohoto sportu značně odlišovalo,“ shrnuje závěry lékařka a hlavní autorka studie Grace Lo z texaské Baylorské univerzity (2). Tato specialistka přiznává, že ji získané poznatky s ohledem na profily na účastníků velmi překvapily. Jedinci zapsaní do tohoto výzkumu totiž nebyli žádní závodní sportovci, ale „obyčejní“ lidé se zvýšeným rizikem rozvoje artritidy, a to buď kvůli nadváze a rodinné anamnéze nebo dřívějším zraněním. Z toho jasně plyne, že jízda na kole chrání klouby vždy a u všech, a to bez ohledu na nepříznivé okolnosti.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38600648/, (2) www.npr.org/sections/health-shots/2024/05/20/1251561467/biking-knee-pain-longevity-arthritis






Celkem 0 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat