Golf jako plnohodnotný sport na čerstvém vzduchu

Odhaduje se, že celosvětově hraje golf přes 60 milionů lidí. Sport, při kterém se golfový míček hraje holí a s co nejmenším počtem úderů do jamky, je velmi populární i u nás. Proč je golf tak oblíbený, jaké výhody přináší a proč je tento sport i dnes často podceňovaný?

Golf byl dlouho považován za sport starých lidí, ale nyní přitahuje stále více mladých. Sice to není výkonnostní sport, ale patří mezi vytrvalostní sporty, ve kterých sportovci sportují několik hodin v kuse. Golf vyžaduje hodně pohybu – a na čerstvém vzduchu. 

Proč je golf dobrý

Kromě fyzického zlepšení, které s sebou neustálý pohyb přináší, posiluje tento sport koncentraci i psychiku a má pozitivní vliv na koordinační schopnosti, neboť zapojuje až 80 procent svalů.

Golf je prospěšný i pro starší lidi, protože riziko zranění je v porovnání s jinými sporty relativně nízké. Aby se zabránilo riziku zranění při hraní golfu, je nutné se na zátěž svalů připravit cílenou rozcvičkou. Golf ale nejen pomáhá udržovat se v kondici – proaktivně se jím dají řešit například kloubní problémy. 

Golf lze kombinovat s jinými sporty

Kromě společenského zapojení a sportovního zápolení otevírá golf hráči mnoho příležitostí ke sportovnímu vyžití v městských oblastech nebo ke spojení tréninku s jinými sporty. Crossgolf je oblíbená a moderní varianta golfu, často se hraje v parcích nebo mimo město. Velmi moderními variantami golfu jsou také tzv. footgolf, směs golfu a fotbalu, a využití fitness trackerů při hraní golfu. Některé modely jsou perfektně sladěny s golfem a nabízejí speciální funkce, které lze s golfem snadno vyladit.  

Golf jako součást života

Hráč většinou nehraje golf sám. Vzhledem k tomu, že hráči si mohou při hraní golfu udělat čas, nabízí to příležitost podporovat sociální výměnu vedle sportovních aktivit. Ne nadarmo se hrdinové v četných filmech jako Legenda o Bagger Vance nebo Šťastný Gilmor noří do světa toho druhého nebo dosahují špičkových sportovních výkonů. Tento sport není populární pouze v hollywoodských filmech. Našel si cestu i do cestovního ruchu. Výlety za golfem jsou velmi oblíbené u golfistů všech věkových kategorií a spojují atraktivní sport s rostoucí touhou po cestování a společenské výměně ve skupinách.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9691499/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat