Nakupování jako součást tréninku

27.07.2023 | Trénink

Nakupování bylo vždy považováno spíše za zábavu než za sport, ale je načase se na něj podívat trochu z jiného úhlu. Když se nad tím zamyslíte, při nakupování nachodíte někdy i několik kilometrů a k tomu nesete těžké tašky. To už zní jako obstojný trénink. Můžeme proto nakupování považovat za cvičení?

Nakupování a sport

V některých ohledech se reálné nakupování podobá sportu, protože vyžaduje koordinaci rukou a očí a schopnost rozhodovat se ve zlomcích vteřin. Vyžaduje rychlý pohyb, rozhodování, hledání správných barev a velikostí a rozpoznání trendů, které jsou pro vás relevantní. (1)

Pokud například nesete těžké tašky plné potravin, je to v podstatě ve fitness světě podobné tzv. farmářské chůzi. Ta se provádí tak, že si do obou rukou vezmete činku příslušné hmotnosti a začnete chodit tam a zpět. Zapojujete při tom v podstatě celé tělo. Hlavně paže, střed těla a trapézové svaly. Nehledě na to, že se jedná i o kardio aktivitu. (2)

Jak obyčejný nákup přetvořit v trénink?

Nakupování ve skutečném životě sice není oceňované medailemi, ale přesto vyžaduje hbitost, soustředění a pohotovost. Ve shonu moderního života může být obtížné věnovat se pravidelné fyzické aktivitě. Nakupování může být skvělým způsobem, jak spojit produktivní činnost s pohybem. Chůzí při nakupování můžete do své každodenní rutiny zařadit fyzickou aktivitu, na kterou byste normálně neměli tolik času. (3)

Jedním z nejlepších tipů pro chůzi při nakupování je naplánovat si trasu. Než se vydáte do obchodů, prohlédněte si mapu, která vám pomůže určit, jak si nákupy prodloužit na zdravotní procházku. Zkuste vyhledávat rozmanitý terén, a pokud se nacházíte v nákupním centru, místo eskalátoru využijte obyčejné schody. (4)

Když se navíc rozhodnete jít do obchodů pěšky a ne jet autem, můžete tím výrazně prodloužit vzdálenost, kterou budete překonávat. Zvažte, zda z vašeho domova vede do obchodu pěší trasa, a podle toho si ji naplánujte. Pokud je to možné, obujte si pohodlnou obuv nebo tenisky a nezapomeňte si vzít batoh nebo jinou tašku na nákup. (5)

Je jedno jestli vyrazíte na pravidelný rodinný nákup, nebo se jen projdete po obchodech s oblečením. Pokaždé se jedná o cennou aktivitu, za kterou vám vaše tělo jistě poděkuje. Vždy totiž používáte nohy, procvičujete svaly a budujete si fyzickou kondici. (6)

Zdroje: (1-2) www.tomsofmaine.com/good-matters/healthy-feeling/is-shopping-exercise-it-can-be, (3-6) názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat