Protažení před tréninkem rozhodně nepodceňujte

24.06.2023 | Trénink

Pravidelný strečink je důležitou součástí každého cvičebního programu. Ať už jste sportovec, fitness nadšenec nebo jen někdo, kdo rád zůstává aktivní, je důležité se protáhnout před a po jakékoli fyzické aktivitě. Jak na správné protažení?

Proč se protahovat

Strečink může pomoci zlepšit flexibilitu, snížit riziko zranění a zlepšit celkový výkon a flexibilita je důležitou součástí fyzického zdraví. Strečink pomáhá zvýšit pohyblivost kloubů, zlepšit držení těla a snížit riziko poranění kloubů a svalů. Strečink také napomáhá ke zvýšení flexibility a snížení svalového napětí, což může vést ke zlepšení výkonu ve fyzických aktivitách. (1)

Zvýšením flexibility se budete moci pohybovat snadněji a s větší lehkostí, což vám umožní dosáhnout vašich fyzických cílů. Když se protahujete, pomáháte uvolnit nahromaděné napětí ve svalech a kloubech. To pomáhá snížit riziko namáhání svalů a zranění. Protahování také pomáhá zvýšit průtok krve do svalů. Strečink pomáhá zahřát svaly a zvýšit rozsah pohybu, což umožňuje lepší a efektivnější pohyb. To může pomoci zlepšit rychlost, obratnost a sílu. (2)

Jak se protáhnout

Nejprve se zahřejte. Než se začnete protahovat, je důležité svaly zahřát. Jemné běhání nebo lehká aerobní aktivita vám může pomoci rozproudit krev a zahřát svaly, díky čemuž budou vaše svaly vnímavější k protahování. Různé typy strečinku mohou mít různé účinky na vaše tělo. Dynamický strečink, což je aktivní pohyb, je zvláště efektivní před silovým tréninkem. Dále statický strečink, který zahrnuje klasické stabilní protažení, může pomoci uvolnit svaly po tréninku. (3)

Je důležité se při strečinku zaměřit na protažení svalů, které budete nejvíce při tréninku používat. To může zahrnovat svaly na nohou, pažích, zádech, hrudníku a břišní svaly. Vydržte v každém protažení 10–30 sekund. To pomůže vašim svalům uvolnit se a zvýšit vaši flexibilitu. (4)

Po tréninku je důležité se znovu protáhnout, aby se snížilo hromadění kyseliny mléčné ve svalech a tělo lépe regenerovalo. Bez kvalitního protažení se do tréninku raději nepouštějte, pokud nechcete riskovat zranění. Je důležité věnovat čas sobě a svému zdraví, abyste dosáhli nejlepších výsledků. (5)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3975999/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3975999/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3975999/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3975999/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3975999/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat