Dynamická rozcvička před tréninkem

14.05.2023 | Trénink

Protažení je důležitou součástí každého tréninku. Velká část sportovců by si bez něj cvičení ani nedokázala představit. Pomáhá totiž tělo rozehřát před výkonem, psychicky se na něj připravit a zamezit nečekaným zraněním. Mimo jiné existuje také dynamická rozcvička, která se skládá ze série dynamických pohybů. Jaké jsou její výhody a jak ji správně vykonávat?

Co je to dynamická rozcvička

Dynamický strečink je důležitou součástí každé fitness rutiny, protože pomáhá připravit tělo na aktivitu. Jedná se o druh protažení, který zahrnuje kontrolovaný pohyb svalů a kloubů v plném rozsahu. Tento typ strečinku zvyšuje flexibilitu, průtok krve a rozsah pohybu těla a zároveň zlepšuje rovnováhu a koordinaci. (1)

Zároveň je skvělým způsobem, jak zahřát tělo před cvičením nebo případně před soutěží. Pomáhá vám efektivněji rozhýbat tělo a předcházet zraněním, ke kterým může dojít i při běžném tréninku. Dynamický strečink podporuje lepší rozsah pohybu, zvyšuje tepovou frekvenci a připravuje svaly na aktivitu. Nikdy se vám už nestane, že si natáhnete sval, nebo si přivodíte zranění, pokud budete cvičit se správnou technikou a budete se dynamicky protahovat. (2)

Příkladem dynamického strečinku jsou švihy nohama, kroužení rukama a výpady do stran. Zvláště může být užitečné před silovým tréninkem. Pokud tedy chcete posunout svou fitness rutinu na vyšší úroveň, nezapomeňte do svého tréninku zařadit dynamický strečink. (3)

Výhody dynamického strečinku

Dynamický strečink má nejen řadu fyzických výhod, ale může také pomoci zlepšit výkonnost a snížit riziko zranění. Při provádění dynamického strečinku se vaše svaly stanou pružnějšími a schopnějšími pohybovat se ve větším rozsahu. To může být zvláště výhodné pro sportovce, kteří se věnují sportům vyžadujícím výbušné pohyby, jako je běh, skoky a házení. (4)

Další výhodou je, že pomáhá zlepšit celkovou koordinaci. Při provádění dynamického protažení se zapojují základní svaly a aktivuje se nervový systém. To pomáhá zlepšit komunikaci mezi mozkem a svaly, což může pomoci zlepšit váš sportovní výkon. Kromě toho může dynamický strečink také pomoci zvýšit aktivaci svalů a snížit riziko zranění, které určitě nikdo nechce zažít. (5)

Takže pokud máte před tréninkem jen trochu času, určitě ho vyzkoušejte a budete příjemně překvapeni výsledky.  Začít můžete téměř hned, nevyžaduje to žádné složité přípravy. Pokud si ale nejste jisti, jak by měla taková rozcvička vypadat, požádejte o pomoc osobního trenéra, který vám vše jistě ochotně vysvětlí. (6)

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29063454/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29063454/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6370952/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6370952/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8391672/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8391672/ (6) Názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat