Deset minut chůze denně tělu hodně pomáhá

Nemáte čas nebo motivaci na dlouhé sportovní výkony? Věřte, že vám stačí i desetiminutová procházka.

Buďme upřímní: Čas na krátkou procházku se vždycky najde, jen se musíte sebrat a využít k tomu svůj čas. A to se vyplatí! Toto jsou účinky, které bude mít deset minut chůze na vaše zdraví, psychiku a kondici (1):

Zlepší celkovou pohodu

Začněme psychikou: Možná to znáte, když si prostě musíte vyčistit hlavu, protože vám padá strop na hlavu. Čerstvý vzduch a procházky jsou vždy dobrý nápad. Kromě toho chůze po dobu asi 10 až 12 minut zvyšuje bdělost, sebedůvěru a posiluje pocit klidu.

Zvyšuje koncentraci

Pohyb, byť krátký, má okamžitý účinek na mozek. Doslova během prvních pár minut se zlepší vaše paměťová výkonnost a i složitější úkoly pro vás budou snazší.

Prodlužuje naši životnost

Podle britských zdravotnických organizací Public Health England a Royal College of GP (1) můžete každodenními desetiminutovými rychlými procházkami snížit riziko předčasného úmrtí až o 15 procent. Životnost prodlužují i pomalejší pravidelné procházky.

Předchází onemocnění tepen

Většina z nás denně nasedí doslova hodiny, a to s sebou nese mnoho negativních důsledků. O to důležitější je podpořit průtok krve, který se při sezení zastaví. Desetiminutová chůze může zabránit arteriálním onemocněním, stejně jako infarktům a mrtvicím.

Urychluje hubnutí

Chůze také přispívá k hubnutí, protože svižná 10minutová chůze spálí v průměru 50 kalorií. Pokud to na konci týdne sečtete, nebo dokonce zvládnete chodit častěji během dne, spotřeba kalorií se odpovídajícím způsobem zvýší. V kombinaci s dalším fitness cvičením a zdravou stravou můžete účinek zesílit.

To jsou jen některé z pozitivních účinků na vaše tělo a vaši psychiku. Ale už jen kvůli tomuhle se pravidelná krátká procházka určitě vyplatí, nemyslíte?

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3064872/ - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat