Příznivé účinky cvičení pocítíte už ke konci prvního měsíce

Sport není pro každého. Ale ti, kteří s ním začnou, se už po týdnu mohou těšit z vyšší hladiny energie i psychické rovnováhy. Za tři týdny se mění k lepšímu držení těla i svalový tonus!

Ke cvičení už odjakživa zaujímáte odmítavý postoj? Proč vlastně? Pokud si říkáte, že než se jeho účinky projeví, pravděpodobně zestárnete o pěkných pár let, jste na velkém omylu. Co by se stalo, kdybyste s ním začali ještě dnes?

Bolavými svaly se nenechte odradit

Každý začátek je těžký. A také jistě znáte úsloví o tom učeném, co z nebe nespadl, že? Po první sportovní lekci vám možná nebude úplně hej, ale nenechte se tím odradit. Vlivem dlouhé nečinnosti se s největší pravděpodobně dostaví svalová bolest, která se však dá zmírnit plaváním nebo lehčí procházkou. Důležité je nepolevit a nepověsit tepláky na pomyslný hřebík (1). Odměny přijdou co nevidět!

K velkým změnám stačí týden

Není pochyb o tom, že se cvičební pokroky liší od člověka k člověku, a to v závislosti na jeho konkrétním programu. Převážná většina lidí se ale už po týdnu sportování cítí mnohem lépe. Ať už budete běhat v parku nebo docházet do posilovny, začnete mít více energie a dobré nálady. V této fázi můžete být také trochu hladovější, s čímž souvisí větší výdej energie. Ale protože nebudete chtít zmařit výsledky, místo obvyklého hamburgeru z rychlého občerstvení si raději dáte něco zdravého, lehčího a vyváženého. Přesně tak to totiž funguje, což by vám potvrdil nejeden osobní trenér (2).

Pevnější svaly za 21 dní

Ke konci prvního měsíce na vás sport bude i vidět. Jak přesně? Nejenže se pravidelné pocení příznivě podepíše na vašem držení těla, svaly budou pevnější a samozřejmě také silnější. A toho si vaše okolí nemůže nevšimnout! V tomto okamžiku už se cvičební rutina stává běžným zvykem, který vás činí veselejší a psychicky uvolněnější, proto úplně chápete, co na tom běhání a posilování všichni mají. A protože už jste s vytrvalostí někde úplně jinde, neváháte si klást i náročnější cíle (3).

Zdroj: (1) názor autora, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6572041/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8365736/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat