Nenáročná cyklistika je sport prospívající nejen srdci

Ať už vás tíží problém s vysokým cholesterolem, kily navíc nebo skomírajícím milostným životem, pro řešení si můžete dojet na kole. Tak proč na projížďku nevyrazit okamžitě?

Jízda na kole je zdravá, nenáročná a zábavná forma cvičení pro všechny věkové kategorie. Tedy alespoň tak cyklistiku hodnotí odborníci. Ti také s neskrývanou radostí sledují statistiky, ze kterých vyplývá, že příznivců tohoto sportu neustále přibývá. Podle nich je v celosvětovém měřítku těch, kteří každý den usednou na bicykl, více než jedna miliarda (1)! A co vy, nechcete si také touto činností vylepšit kondici a posílit ochranu před mnoha závažnými nemocemi? Neříkejte, že tyto vedlejší účinky cyklistiky nejsou lákavé…

Dojeďte si pro štíhlé křivky

Pomineme-li důležitost vhodného jídelníčku, je při redukci váhy klíčová také pravidelná fyzická aktivita. Samy se ty tuky přece nespálí! Ovšem na kole to jde podle odborníků jako po másle. Poznatky jistého britského výzkumu prokázaly, že každodenní půlhodinová jízda v mírném tempu dokáže za rok zlikvidovat téměř pět kilogramů tuku. Mimochodem, když se budete projíždět a kochat krajinou 60 minut, vždy se vrátíte domů „lehčí“ zhruba o 300 kalorií (2).

Mějte kontrolu nad svým srdcem

Kardiovaskulární onemocnění je souhrnné označení pro choroby srdce i cév. Do této kategorie patří třeba chlopenní vady, postupné ucpávání tepen, arytmie, arteriální hypertenze i žilní trombóza. Jedná se o rizikové faktory, jež nahrávají vzniku mrtvice a infarktu, proto se klade důraz hlavně  na prevenci. A představuje ji právě kolo! Tím, že zlepšuje krevní oběh a reguluje cholesterol, zatímco podporuje činnost srdce i plic, snižuje pravděpodobnost kardiovaskulárního selhání (3).

Menší riziko rakoviny i neomylná paměť

Z mnoha studií taktéž vzešlo, že lidé, kteří se věnují cyklistice, bývají méně náchylní k rakovině, cukrovce i osteoporóze. Tento sport má velice příznivý vliv také na koordinaci, imunitu a mozkové funkce, takže slouží i jako upevňovač paměti. Dále navozuje dobrou náladu, zkvalitňuje spánek, prospívá milostnému životu, omlazuje pokožku a dodává energii (3). Zní to jako ta správná motivace?

Zdroje: (1) www.betterhealth.vic.gov.au, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8516176/, (3) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1600-0838.2011.01299.x






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat