Sport v podvečerních hodinách je lepší, než žádný pohyb

Je lepší cvičit ráno? Nebo třeba až po poledni? Kdyby si člověk mohl vybírat, měl by se zapotit kolem šesté hodiny večerní, kdy je prý tělo díky zvýšené teplotě svalů na fyzickou zátěž nejlépe připraveno. Dochází i k regulaci hormonu ghrelinu, který ovlivňuje pocity hladu a sytosti.

Výhody sportu asi netřeba nějak rozvádět. Všichni přece víme, že zlepšuje zdraví, psychické rozpoložení i tělesné křivky! Co ale možná nevíme, je, kdy ho během dne provozovat, aby se maximalizovaly jeho účinky. Zdá se totiž, že efektivita tréninku je podmíněna hodinami, a to těmi biologickými.

Příroda jako fitness trenér

Existuje celá řada studií, které vychvalují a upřednostňují podvečerní cvičení. Má to co dočinění s teplotou svalů, která právě v tomto čase dosahuje vrcholu. Díky tomu svalové metabolické procesy pracují na plné obrátky a organismus je na fyzickou zátěž nejlépe připravený. A co víc, podle poznatků amerického výzkumu, o nichž informuje magazín The Journal of Physiology, sport kolem šesté hodiny více pomáhá se shazováním nadbytečných kil, protože reguluje hladiny hormonu ghrelinu, který je odpovědný za náš apetit. Slibuje tedy větší hubnoucí efekt.

Načasování, půl úspěchu

Vypadá to jako ideální stav, že? Jedno malé negativum tu ale přece jenom je. Aktivitu je třeba dokončit nejpozději dvě hodiny před spaním, jinak by podle odborníků mohla podstatně zhoršit kvalitu nočního odpočinku. Že něco takového není s vaším harmonogramem možné? Co se dá dělat… Ovšem že by to zase byla nějaká katastrofa, to se také říct nedá. Proč?

Lepší něco než nic

Tak samozřejmě. V dnešní hektické době máme jen pramálo prostoru k plánování a svobodě. Časově náročné zaměstnání, péče o děti, zajištění chodu domácnosti, počasí – to všechno nám dělá pomyslnou čáru přes rozpočet, a to nejen ten sportovní. Pokud tedy nemůžete cvičit v ideálním odpoledním čase, a musíte vzít zavděk ranním či poledním tréninkem, myslete na to, že svaly je před aktivitou vždy potřeba zahřát. Tím docílíte, alespoň tedy co se svalových metabolických procesů týká, podobných podmínek.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5481716/ - celý článek 






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat