Vliv kofeinu na sportovní výkon

15.07.2023 | Trénink

Podívejme se společně na hlavní účinky kofeinu a na to, jakým způsobem jej můžeme využít ve svůj prospěch.

Kofein je látka přirozeně se vyskytující v pravé kávě a v rostlině guarana. Kofein se široce využívá zejména pro své stimulační účinky. Dnes je přidáván do řady sportovních a energetických nápojů za účelem zvednutí jejich efektivnosti. Kofein v našem organismu nenajdeme, pokud ho nepřijmeme např. v kávě, protože není tělu vlastní látkou. Jelikož ale kofein konzumuje asi 90 % dospělé populace, najít člověka, kterému v těle žádný kofein nekoluje, je skoro nemožné (1).

Kofein se v těle dostane přes všechny membrány

Po vypití kávy, neboj jiného nápoje s obsahem kofeinu se kofein vstřebává poměrně rychle převážně v tenkém střevě. Přibližně po 60 minutách od konzumace dosahuje své nejvyšší hladiny, které jsou spojeny s maximálními účinky. Následně může díky své struktuře přecházet prakticky přes všechny tělesné membrány a bariéry, čímž se mu otevírá i cesta do svého hlavního působiště – do mozku (2)!

Kofein se v našem mozku váže na adenosinové receptory, čímž si vědci vysvětlují jeho účinky na centrální nervovou soustavu. Děje se tak díky tomu, že je kofein adenosinu strukturně podobný. Právě tímto mechanismem kofein zabraňuje nástupu únavy a ospalosti a má na organismus stimulační účinky (2).

Účinky užívání kofeinu

V řadě případů je podávání kofeinu spíše zdraví prospěšné, pokud je kofein podávaný v přiměřeném množství, vůbec se ho nemusíte bát. Mezi hlavní pozitivní účinky kofeinu patří podpora kognitivních schopností jako je např. paměť a pozornost, ochrana před některými neurodegenerativními chorobami jako je např. alzheimer, podpora sportovního výkonu a v neposlední řadě také pomáhá při spalování tuků (3).

Minusy užívání kofeinu

Pocity úzkosti, nervozity, třes a pocení, což jsou pocity, kterými řada lidí na příjem kofeinu reaguje. To je typické zejména pro citlivější a méně hmotné jedince, nebo pro příliš vysokou dávku přijatého kofeinu, Příliš vysoká dávka kofeinu může také způsobit nepříjemné bušení srdce a pokud ho přijímáme v odpoledních hodinách, tak se do večera kofein v našem těle nestačí metabolizovat a negativně nám může narušovat spánek (3).

Zdroje kofeinu

Káva

Pravý zelený, černý či bílý čaj

Kakao

Kofeinové žvýkačky

Před/tréninkové nápoje, či suplementy s obsahem kofeinu

Kolik kofeinu mohu denně přijmout

Podle EFSA bychom neměli za den překračovat dávku 400 mg kofeinu. Pro podporu aerobní a anaerobní sportovní výkonnosti doporučují odborníci přijmout asi 3–6 mg kofeinu na 1 kg hmotnosti (4).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519490/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK223808/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8467199/, (4) www.efsa.europa.eu/sites/default/files/corporate_publications/files/efsaexplainscaffeine150527.pdf






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat