Pohyb přináší jisté výhody již po čtvrt hodince

12.12.2022 | Trénink

Kdekdo říká, že pohyb je ke zdravému životu naprosto nutný. Tak pravda to samozřejmě je, nicméně nepotřebujete hodiny a hodiny tréninku, abyste z výhod cvičení mohli těžit. Pár „základních“ minut stačí. Kolik konkrétně?

Pozitiva pravidelného pohybu jsou jasná. Zlepšení nálady, hubnutí nebo třeba snížení hladiny cholesterolu. Vědci však už dávno hlásají, že cvičení zároveň přispívá i k dlouhověkosti. V překladu řečeno, pár minut fyzické aktivity denně prodlužuje život.

Nejlepší recept ze všech

Podle průzkumu (1) zveřejněného v časopise The Lancet, lidé, kteří se aspoň trochu hýbou 105 minut týdně, což je 15 minut denně, prodlužují svůj život o celé 3 roky. O 14 procent snižují riziko úmrtí, nejsou tak náchylní na srdeční choroby a ani rakovinu – tedy aspoň v porovnání s neaktivními osobami. Říkáte si, že v tom bude malý háček? Není. Skutečně nemusíte běhat, bruslit, hrát tenis nebo tancovat. Nízká a střední úroveň cvičení je to prvé. Prospěšná je tak i svižnější chůze!

Konkrétně o té vědci tvrdí, že snižuje riziko diabetu typu 2 o 30 procent. Stačí se prý procházet pouhé dvě a půl hodiny týdně! Ovšem jakýkoli pohyb je přínosný, už jen díky zvýšené produkci endorfinů a dobrému pocitu (2).

Nadšení je polovinou úspěchu

Sluší se však uvést, že dřívější vědecké práce vyzdvihovaly plavání, aerobik, tai-či a silový trénink. Všechny vyjmenované možnosti ke skvělé náladě a dlouhověkosti taktéž přispívají. Celkově však platí, že nejlepší trénink je prostě ten, který vás trvale baví nejvíce. Nemá cenu se trápit u činnosti, která ve vás vyvolává odpor, neboť z pohybu lze těžit jen v případě, že je pravidelný. Pak se můžete dočkat i nemalých kosmetických výhod (3).

Vedlejší účinky

Během cvičení se zrychluje průtok krve, což vede k odplavování toxinů. Při fyzické aktivitě se celé tělo zahřeje, póry se roztáhnou a uvolní. Jedná se tedy o prevenci proti akné. Pokožka působí svěže, odpočatě a zdravě. Cvičení také zlepšuje držení těla, zvyšuje výkon mozku, udržuje hladinu energie a odplavuje stres (4). A nikdy nemusíte být závislí na tom, jestli fitko otevřené je nebo není. Doma si vystačíte s online cvičebními programy, činkami, rotopedem nebo třeba teniskami. Stačí jen chtít. Nebo to snad vidíte jinak?

Zdroj: (1) www.sciencedaily.com/releases/2011/08/110816112130.htm, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8938141/, (3) názor autora, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6027933/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat