Hubněte po vzoru švédských krásek

Jíst po vzoru švédských krásek je právě oblíbeným trendem. A z dobrého důvodu – švédská dieta funguje jednoduše a nechává přebytečná kila mizet jako mávnutím kouzelného proutku. A navíc – čokoláda je při ní dovolená.

Proč si „švédská dieta“ momentálně podrobila celý svět? Nehledejte za ní ani otravné počítání kalorií, ani neustálé kručení v břiše. Podobně jako při proteinové dietě se soustředí na bílkoviny a tuky, sacharidy hrají ale jen podřadnou roli. Na základě švédské diety lze potraviny rozdělit na tři skupiny (1):

Potraviny, které jsou dovolené

Do této skupiny patří veškerá zelenina, která roste nad zemí – rajčata, zelí, špenát, okurky, papriky… Dále potom avokádo, olivy a houby. Všechny druhy masa, vejce a mléčné produkty (místo netučných naopak ty hodně tučné). Dýňová semínka, lískové oříšky, mandle, vlašské a kešu ořechy a slunečnicová semínka.

K pití se doporučuje především zelený čaj a samozřejmě dostatek čisté vody.

Potraviny povolené jen občas

Sem patří hořká čokoláda s minimálně 70 procenty kakaa. Pak zelenina v podobě mrkve, červené řepy a celeru, a jedno ovoce denně –například borůvky.

Zakázané potraviny

Naopak naprosto zakázané jsou všechny margaríny, rafinované oleje, ale i alkohol (a pivo především!), zmrzlina, umělá sladidla, müsli, ovocné šťávy, těstoviny, sušenky, obiloviny a škroby.

Jak funguje?

Proč je švédská dieta tak oblíbená? Kombinace základních vitaminů a aminokyselin podporuje látkovou výměnu, zlepšuje trávení a ovlivňuje pocit plného žaludku. Funguje tedy na takovém konceptu, který není založený na hladovění, a přesto je velmi jednoduché ho zařadit do svého běžného života. Navíc těch správných potravin můžete sníst takové množství, jaké chcete, a ještě přitom ztrácíte přebytečné kilogramy. Není tedy divu, že si dobyla celý svět.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3386552/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat