Nepsaná pravidla pro velmi dobrý pocit z běhání

Jak se chovat na startu a proč si spočítat, kolik kilometrů už jste ve sportovních botách zdolali? A kdy vám zvolený terén může bránit v pokroku?

S běháním jste právě začali, abyste zjistili, co na něm lidé vidí? Nebo se tomuto sportu už chvíli věnujete? Ať jste začátečník nebo ostřílený profesionál, na trati se pár dobrých rad může hodit vždycky. Jaká nepsaná pravidla jsou naprosto zásadní?

První kilometr spěchejte pomalu

Znáte to, jakmile naladíte svůj oblíbený playlist a ve sluchátkách zvýšíte jeho hlasitost, jako by se vám do krevního oběhu vyplavila první dávka endorfinů. Člověk se rázem cítí motivovaný a nabitý energií, takže žádná překážka pro něj není dost velká. Máte to pocitově stejně? Kroťte své nadšení i tempo – tedy alespoň prvních tisíc metrů. Tato vzdálenost je nutná k tomu, aby se tělo začalo zátěži přizpůsobovat. V praxi to vypadá tak, že byste počáteční kilometr měli být schopní u běhu normálně konverzovat a debatu bez obtíží udýchat. Takže důležitá rada zní? Nepřepálit začátek!

Nebraňte se změnám

Chodíte trénovat v určité dny a vždy se držíte své známé a zajeté trasy? Nic proti časovému harmonogramu. Koneckonců, kdo si dnes při veškerých pracovních povinnostech může vybírat. Ovšem ve stále stejném prostředí a při neměnné náročnosti extra pokroky neuděláte. Vystupte někdy z komfortní zóny a buďte otevření novým výzvám! Pokořit deset kilometrů za hodinu je sice fajn, ale půjde vám to takhle i v jiném terénu?

Ani nejdražší boty nejsou nesmrtelné

Pokud to s během myslíte vážně, pravděpodobně jste investovali do kvalitnějších bot, které sice nestály málo, za to poskytují oporu, mají odolnou konstrukci a tlumí dopadovou sílu. Taky jsou úžasně lehké a vypadají stylově! Jenže ruku na srdce, jak dlouho je už používáte? Životnost sportovních bot ovlivňuje nejen tělesná váha jedince, ale i velikost nohy, jeho forma a povrch, kde se nejčastěji pohybuje. Jakmile už tenisky dosluhují, což je podle odborníků po nějakých 500 uběhnutých kilometrech, zvyšuje se riziko zranění, protože žádná sláva už to není s oporou ani odolností podrážky.

Zdroj: názor autora - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat