Sex před závodem výkon neovlivní

02.07.2022 | Trénink

Řada slavných sportovců a uznávaných trenérů tvrdí, že sex večer před sportovním závodem výrazně sníží výkonnost. Podle vědců z Georgie je to ale lež jako věž, mýtus, který funguje jen proto, že mu mnozí sportovci skutečně věří.

Placebo efekt byl potvrzen v experimentálním výzkumu. Výkonnost a síla svalů či kondice oběhové soustavy se po sexu nijak nezhorší. Je to tedy jen mentální fenomén, kdy sportovec negativním účinkům věří a jeho osobní víra v to ovlivní výkon následující den (1).

Čemu věříš, to se stane

Atleti, kteří se sexu před závodem vyhýbají, nejsou nijak ve výhodě před těmi, kteří si sex dopřejí. Přitom mnozí trenéři a sportovci věří, že sex večer před závodem sníží hladinu testosteronu v krvi a tím oslabí soutěživost, výkonnost a hladinu energie v těle (2). Jenže problém tkví v tom, že tomu věří, nikoli v tom, že by sex skutečně soutěživost, výkonnost a kondici oslabil.

Takže sportovec, který věří, že ho sex oslabí, podává horší výkon po sexu. Ale obecně sex na snížení výkonnosti vliv nemá. Prokázali to sportovní lékaři z Georgia State University. Testovali výkonnost svalů a kondici oběhové soustavy u profesionálních sportovců. Část z nich večer před testem měla sex, část sexuálně zcela abstinovala. Výkon a kondice obou skupin se ale vůbec v ničem nelišila (1).

Bez rozdílu

„Náš experiment neodhalil žádné měřitelné změny v různých kritériích fyzického výkonu sportovce po sexuální souloži, která předcházela 7,6 hodiny (večer) před fyzickým výkonem,“ tvrdí autoři z Georgia State University. Třeba takový Muhammad Ali abstinoval před velkým zápasem šest týdnů. Svá vítězství přičítal právě nadměrné sexuální nadrženosti, kterou po šesti týdnech v sobě kumuloval. Trenér anglického fotbalového týmu Fabio Capello před Světovým pohárem FIFA v roce 2010 přiznal, že celému týmu před šampionátem a během něj zakázal sex. Anglie ale byla vyřazena už v prvním kole šampionátu.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4914923/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6391653/ 






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat