Víkendoví cyklisté si jen ubližují

28.10.2022 | Trénink

Cvičení a sport podléhají módním trendům jako jiné formy lidského chování. A tak se v posledních letech na silnicích rozmnožili tzv. mamilové – muži středního věku od hlavy k patě odění v lykře. Mamil je tedy anglická zkratka middle aged man in lycra. Jízda na kole je zdravá, takže jejich snaha dělat něco pro své zdraví, je chvályhodná. Jenže nesměla by být motivována egoistickou snahou vypadat jako profesionální cyklista. Vědci z Londýnské univerzity totiž zjistili, že i když se amatéři snaží jezdit intenzivně jako profesionálové, své tělo ničí a svaly tím vůbec neposilují.

Jde totiž o to, že svaly amatérů nejsou vytrénované a schopné pracovat stejně účinně při frekvenci devadesát otoček pedálů za minutu jako u profesionálů.

Amatéři versus profíci

Vědci z Londýnské univerzity provedli experiment (1), při němž sledovali fyziologické funkce cyklistů amatérských a profesionálních. Všímali si toho, jak jejich svaly pracují, jak jsou zásobeny kyslíkem a jakou mají výkonnost. Zatímco u profesionálů se výkonnost svalů při zrychlení na devadesát šlápnutí do pedálu za minutu zvyšovala a svaly pracovaly účinněji, u amatérů při stejné frekvenci došlo ke snížení zásobení svalů kyslíkem, snížení jejich výkonnosti a síly a k vyšší míře poškození svalových vláken.

Všeho s mírou

Jinými slovy, mamilové, kteří se snažili rovnat ve frekvenci bušení do pedálů profesionálům, si ubližovali. Zdravé a pro svaly smysluplné bylo jen šlapání mírnou formou v rozsahu kolem pětačtyřiceti otoček pedálu za minutu (2).

Hlavním vzkazem této studie (1) pro amatérské cyklisty je, aby se nesnažili šlapat na maximum a přepínat za hranici toho, co je pro ně přirozené. Ve většině případů se začali kymácet a jejich svaly pracovaly méně výkonně při zvyšující se frekvenci otáček pedálů, takže jen plýtvali energií bez jakéhokoli zvyšování výkonnosti. Svaly netrénovali, ale poškozovali.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7918641/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8345521/






Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat