Situace, při kterých je lepší se sportu raději vyhnout

30.06.2023 | Trénink

Pravidelný pohyb je důležitou součástí našich snah o zdravý životní styl. A tak bychom si měli stanovit dny, kdy se budeme nějakému tomu sportu věnovat. A co nejméně hledat výmluvy, proč zrovna dneska na cvičení nepůjdeme. Ovšem existují výjimky, tedy situace, kdy bychom pohyb měli raději odložit.

Kdy se výlet do fitness centra nemusí vyplatit?

Když máte teplotu

Zvýšená teplota či dokonce horečka jsou jasnou překážkou pro cvičení. Jakmile teploměr ukazuje víc než 37 stupňů, na fitness centrum zapomeňte.

Když jste nachlazení

Kašel a ucpaný nos pohybu nenahrávají, a to bez ohledu na roční období. Špatně se vám bude dýchat a nejenže si pořádně nenacvičíte, ale můžete symptomy ještě zhoršit. Takže pěkně počkejte, až vám zase bude líp.

Když vás bolí svaly

Přehnali jste to předchozí den v posilovně a teď cítíte bolavé svaly při každém pohybu? Tak je nevystavujte další zátěži. Mohli byste si totiž přivodit nepříjemné zranění. Nechte svalům nějakou chvíli na zotavení.

Když vás bolí klouby

Pokaždé, když vyběhnete, vás po pár metrech začne zlobit koleno? Na tenise po pár úderech už ani necítíte loket? Pak zpozorněte. Ignorováním bolestí kloubů byste mohli skončit třeba na operačním stole. Raději vyhledejte lékařskou pomoc, která určí, co je špatně. Opakovaná či přetrvávající bolest je totiž signálem vašeho těla, že je něco špatně.

Když dlouhodobě padáte únavou

Únava jako taková není překážkou pohybu – naopak, sport dokáže nalít energii do žil i po velmi náročném dni. Ovšem pokud s nesnesitelnou únavou bojujete více než dva týdny (a pohyb ji ještě zhoršuje), spíše než do posilovny vyrazte k lékaři.

Když jste šli pozdě spát

Tohle se týká jen případů, kdy chodíte cvičit ráno. Jste zvyklí se cestou do práce stavit v bazénu? Pak si dejte pauzu, pokud jste předchozí den šli spát až nad ránem. Nedostatek spánku je pro tělo zátěží sám o sobě, namáhavá tělesná aktivita by ji mohla ještě znásobit.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6536904/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat