S kurkumou jde hubnutí jedna báseň

Ať už chcete shodit nadbytečná kila, nebo si stávající váhu jen udržet, kurkumě byste se vyhýbat neměli. Právě naopak! A proč ji kombinovat s pepřem?

Ačkoli je kurkuma neodmyslitelně spjatá s orientální kuchyní, lze říci, že zdomácněla i u nás. Využívá se při přípravě rýže, brambor, masa, ryb a luštěnin. Výtečná je také v polévkách a omáčkách, kterým dodává příjemnou chuť a výraznější barvu. Jinak zvaný indický šafrán nenašel uplatnění jenom v kuchyni, což dokazují historické prameny i osobní zkušenosti lidových léčitelů.

Poklad nejen do talíře

Že se kurkuma na léčbu kožních, dýchacích, kloubních a zažívacích potíží používala už v dávné minulosti, to potvrzuje mnoho nálezů. V její magické schopnosti vlastně lidé věří dodnes. Ani moderní věda nepopírá, že toto koření příznivě ovlivňuje stav pohybového aparátu, přičemž zachovává duševní rovnováhu, omezuje riziko srdečních chorob a neutralizuje škodlivé volné radikály. Prokázáno je i to, že posiluje imunitu a zlepšuje činnost jater, ovšem jeho působení se dotýká i pokožky (1). A jakými způsoby pomáhá při hubnutí? Tohle by měl vědět každý dietář!

Hodně pracovitý nepřítel tuku

Když jde o shazování nadbytečných kilogramů, bývá toto ochucovadlo cenným spojencem. Vyplývá to i ze studie (2) publikované v magazínu Frontiers in Pharmacology. Její závěry informují o tom, že obsažená sloučenina kurkumin potlačuje určité zánětlivé markery, které se dávají do souvislosti s nadváhou i obezitou. Není to ale jediný kurkumový zeštíhlující efekt. Kurkumin totiž také zabraňuje růstu tukové tkáně, zvyšuje citlivost na hormon inzulin a reguluje činnost metabolismu. Tohle všechno pak přispívá ke snížení tělesné hmotnosti. V jakém množství kurkumu ale užívat, abychom se takových výhod dočkali?

Kolik je tak akorát?

Za bezpečný denní doporučený příděl kurkuminu výzkum (3) zveřejněný v odborném časopise BMC Complementary and Alternative Medicine považuje maximálně osm gramů denně. Jeho vyšší dávky prý mohou způsobovat alergické reakce, nevolnost a bolesti žaludku. Sluší se také dodat, že chcete-li kurkumu zahrnout do dietního režimu, je dobré ji kombinovat s pepřem. Ten obsahuje piperin, což je látka, která zlepšuje vstřebávání kurkuminu až o 2000 procent (4).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31249528/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16545122/,(3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3113382/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat