Spalování několika set kalorií denně

Tlačí vás kalhoty v pase? Žádný problém! Existují jednoduché způsoby, jak ušetřit až 800 kalorií denně. Díky nim můžete spálit asi půl kilogramu tělesného tuku týdně.

Jídlo by mělo být zábava a nemělo by být důvodem pro špatné svědomí. Ale také je dobré se občas podívat do zrcadla. Ukážeme vám, jak se oba světy mohou spojit.

Pozor na smoothies

Ovocné a zeleninové pyré považujeme za posilovače zdraví, ale zároveň jsou plné kalorií z fruktózy. Proto si vychutnávejte smoothies spíše zřídka a jen jako dezert, místo toho, abyste je pili denně cestou do práce (1).

Obelstěte pocit sytosti

Dvě vejce nebo salát ke snídani a zeleninová polévka jako na oběd – tyto potraviny naplní žaludek a vydrží dlouho. Tím snížíte množství kalorií během dne, aniž byste museli hladovět (1).

Podávání nealkoholických nápojů

Malá plechovka koly nebo limonády obsahuje téměř 200 prázdných kalorií a bez nutriční hodnoty. Uhaste žízeň lehkými variantami nebo se ještě lépe spolehněte na neslazený čaj, vodu, černou kávu a naředěný džus (1).

Vychutnejte si těstoviny jen občas

Těstoviny připravíte rychle, jsou jednoduché a všestranné, to je jasné. Svádějí však k příliš velkým porcím. Sýr a slanina také k hubnutí nepřispívají. Proto nahraďte těstovinové pokrmy častěji rýží nebo lahodnými bramborovými recepty (2).

Ve spánku se hubne

Nebo jinak: Nedostatek spánku zvyšuje pravděpodobnost, že budete více jíst – a tím přibírat na váze. Zajistěte si proto dostatečný noční spánek. V závislosti na pohlaví a individuálním faktorům by to mělo být asi sedm až devět hodin spánku (2).

Servírujte u sporáku

I když to může být proti slušnému vychování, servírujte pokrmy u sporáku a na stůl noste už jen připravené talíře. Protože když máte misky a hrnce v dohledu, svádí to k tomu, abyste se do nich podívali – znovu a znovu (2).

Ořechy – méně je více

Jistě, ořechy jsou plné zdravých tuků. Ale příliš mnoho se začne ukládat stejně jako ty nezdravé. Nemělo byste tedy sníst více než hrst ořechů. Mimochodem, nejvíce přátelské k postavám jsou neoloupané pistácie (2).

Espresso místo latte macchiato grande

Některé kávové výtvory se spoustou cukru, smetany, sirupu a / nebo plnotučného mléka již nejsou nápoji, ale jsou spíše jako dezerty s ohledem na obsah kalorií. Mohou vás tak stát více než 600 kalorií. Pokud se místo toho spoléháte na espresso s trochou smetany, ušetříte více než 500 energetických jednotek (3).

Dezert v mini velikosti

Pokud o to výslovně požádáte, můžete v mnoha kavárnách dostat mini porci požadovaného dezertu. To má dvojnásobně pozitivní účinek: Pokud se nebudete omezovat úplně, budete méně frustrovaní a ušetříte spoustu kalorií s mini muffinem místo čokoládového dortu. Stejný trik funguje ve zmrzlinárně: Stačí jeden malý kopeček místo tří velkých (3).

Nemusíte sníst všechno

Pokud jíte pomalu a důkladně žvýkáte, cítíte se často plní ještě předtím, než je talíř prázdný. Pokud si necháte čtvrtinu jídla na později nebo na zítřek, budete jíst až o 500 kalorií méně (3).

Ušetřete na salátovém dresinku

Nezdravé dresinky a polevy, nebo sýr a krutonky, zvýší kalorickou rovnováhu jakéhokoli salátu. Obejděte se bez nich a ušetříte až 500 kalorií.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6163457/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4478072/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8017325/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat