Sporty podle počtu spálených kalorií

Kolik energie tělo potřebuje během dne, závisí na mnoha faktorech, jako je výška, hmotnost, pohlaví nebo věk. Nejúčinnějším způsobem, jak zvýšit spotřebu kalorií, je cvičení. Zde zase některé sporty mají větší účinek než jiné. Spotřeba kalorií během sportu závisí na druhu sportu, intenzitě zátěže a délce tréninku.

Spotřeba kalorií během sportu závisí na tom, jak intenzivně a dlouho se pohybujete. Kromě toho faktory, jako jsou tělesná hmotnost, věk a stav výcviku. Spotřeba kalorií prostřednictvím cvičení je proto individuálně odlišná. Existují však hodnoty, které poskytují dobré vodítko (1).

Svaly trvale zvyšují spotřebu kalorií

Obezitu můžete také snížit bez cvičení – jednoduše jezte méně. Z dlouhodobého hlediska je však kombinace zdravé stravy a sportu mnohem zdravější a udržitelnější metodou. Svalová hmota spaluje více energie než tuková tkáň, a to i v klidu. Výrazné svaly jsou proto téměř zárukou, že se (už) nestanou tukem.

Výhody pravidelného cvičení

Pravidelný pohyb zvyšuje kardiovaskulární odolnost, která chrání před kardiovaskulárními chorobami, rozkládá tukovou tkáň spalováním kalorií, zvyšuje podíl svalové hmoty (to je zejména případ silového tréninku), a tím zvyšuje bazální metabolismus a dlouhodobě individuální kalorickou potřebu.

Který sport je „nejúčinnější“

Kolik energie se při sportu spotřebuje, závisí především na typu, délce a intenzitě pohybu a také na vaší vlastní tělesné hmotnosti. Při následujících sportech můžete ale spálit nejvíce:

Basketbal

Jste vyšší než ostatní? Pak byste se mohli v rámci snahy o zhubnutí a vybudování svalové hmoty přihlásit do basketbalového klubu. Za hodinový trénink spálíte totiž až 900 kcal.

Běh

Pokud si nedokážete kolektivní sport představit a máte raději ticho a klid, doporučujeme si jít zaběhat. Ale nemluvíme o kondiční vycházce – teprve pokud poběžíte rychlostí 12 km za hodinu a tempo udržíte celou hodinu, spálíte stejných 900 kcal.

Judo / Karate

O trochu méně – tedy 825 kcal za hodinu – spálíte, pokud se rozhodnete nejen zhubnout, ale naučit se i zcela nové umění. Naopak u hodinové lekce karate jste opět na 900 kcal za hodinu. U obou platí, že nesmíte více sedět nebo ležet než se hýbat…

Plavání

Pokud vám suchozemské sporty nic neříkají a cítíte se lépe jako ryba ve vodě, pak můžete hubnout pohodlně plaváním. Při plavání je nárůst svalové hmoty intenzivnější, a přitom nenamáháte tolik klouby. Zázraky ale nečekejte, pokud si dáte dva bazény prsa. Zhruba 825 kcal za hodinu spálíte jen při svižném kraulu.

Skákání přes švihadlo

Říkáte si, jak bylo všechno jednodušší, když jste byli ještě děti? A vzpomenete si, jak často jste před domem skákali přes švihadlo? Téměř každý den! Můžete to vyzkoušet i jako dospělí – za hodinu rychlého skákání spálíte až 900 kcal.

Squash

A kdyby vám samotný běh nestačil a chtěli byste něco k tomu, vezměte partnera nebo kamarádku a zahrajte si squash. Protože se jedná o sport ve speciální hale, nemůžete se ani vymlouvat na počasí. Hodina uběhne poměrně rychle a pohodlně (i když ne úplně jednoduše) spálíte 900 kcal.

Zdroj: názory autora, (1) www. journals.lww.com/nsca-jscr/Fulltext/2015/03000/Caloric_Expenditure_of_Aerobic,_Resistance,_or.28.aspx






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat