S glykemickou dietou lze hubnout bez hladovění

Glykemická dieta slibuje hubnutí bez hladovění – jednoduše jíte potraviny, které mají nízký takzvaný glykemický index. A jak tahle metoda funguje?

Glykemický index (GI) (1) udává, za jak dlouho stoupne hladina cukru v krvi po požití nějaké potraviny, a tím povzbudí naši slinivku k vyloučení inzulinu. Potraviny s vysokým glykemickým indexem nutí tělo vyloučit rychle hodně inzulinu – a to není dobré pro spalování tuku. Proto se při glykemické dietě smějí jíst pouze potraviny se středním nebo nízkým indexem vylučování inzulinu. Tak by se přes den mělo zvýšit odbourávání tuků a zamezit pocitům hladu (2). 

Čeho jíst méně?

Čím vyšší je glykemický index potraviny, tím méně byste jí měli sníst. Základem pro výpočet je glukoza, tedy hroznový cukr. V zásadě platí, že povolené jsou potraviny s glykemickým indexem od 1 do 100. Navíc můžete jíst takzvané „hubnoucí“ potraviny. Těmi se rozumí například zdravý olivový olej, ořechy a semínka, nebo ryby. Různé druhy ovoce a zeleniny mají dokonce minusové kalorie a podporují tak hubnutí. To jsou třeba všechny odrůdy zelí, chřest nebo jahody. Kromě toho se ani glykemická dieta neobejde bez sportu – doporučuje se 20 až 30 minut pohybu denně (2).

Co můžete jíst?

Především by to měly být čerstvé a nezpracované potraviny – ryby, maso a kvalitní tuk, dále ovoce a zelenina. Výživě budete muset věnovat mnohem více času – nejenom při nákupu, ale při vaření (2).

Doporučené potraviny s GI menším než 35 jsou celozrnné pečivo, luštěniny, ovoce a zelenina, sójové výrobky, ryby a libové maso nebo mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku. Naopak mezi potraviny, které hladinu cukru zvednou příliš rychle a blokují spalování tuků a které jsou plné škrobů a cukru, patří výrobky z bílé mouky, brambory, rýže, sladkosti, slazené nápoje, hotová zmrazená jídla a pokrmy z rychlého občerstvení (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7352659/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2654909/, 






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat