Prostreno.cz

Zdraví prospěšný jogurt je ten neochucený

Ne všechny jogurty jsou tak zdravé, jak si asi myslíte. Kolik cukru, chemických látek a barviv se ukrývá v těch, které jíte nejčastěji?

Asi na žádném seznamu prospěšných potravin nechybí jogurt. O něm se říká, že posiluje imunitu, snižuje riziko osteoporózy, přispívá k regulaci cholesterolu, usnadňuje hubnutí a zlepšuje trávení. Opravdu se to ale týká všech druhů, které váš oblíbený obchod nabízí? Pokud si z něj hodláte odnést produkt, jenž uvedené výhody skutečně má, řiďte se těmito kritérii!

Ochucený jogurt není tím, za koho se vydává

Možná patříte k těm, kdo si potrpí na mléčné výrobky s nějakou příchutí. Láká vás přídavek nugátu, lískových ořechů, skořice, čokolády nebo třeba kokosu? A opravdu věříte, že ve vašem jogurtu se něco takového nachází, a ještě v hojném množství? Tak to si nejprve přečtěte jeho etiketu. S největší pravděpodobností zjistíte, že za onou příchutí stojí spíše chemické konzervační látky, stabilizátory, barviva, škroby, aromata, zahušťovadla a umělá sladidla. Z pohledu odborníků nejsou tyto přísady právě nejzdravější…

Pozor na cukr schovaný v ovoci

Jak si stojí jogurt ovocný? Tak ani s ním to není žádná sláva, bohužel. Místo slibovaných jablek, hrušek, meruněk a dalších plodů, kterými by měl překypovat, v kelímku většinou potkáte jen ovocný protlak nebo pyré, jež nemá o sacharidy nouzi. Světová zdravotnická organizace uvádí, že aby se tato chlazená pochoutka mohla označit za prospěšnou, neměla by obsahovat více než 5 gramů cukru na 100 gramů. Tak schválně – jak je na tom výrobek, který držíte v rukou?

Aktivní živé kultury jsou potřeba

Co vlastně dělá jogurt tak vychvalovanou potravinou? Jednoznačně obsah vápníku, bílkovin, vitaminu B a živých aktivních kultur, což jsou „hodné“ bakterie harmonizující střevní mikroflóru. I když je podle zákona musí v určitém množství obsahovat všechny jogurty po celou dobu trvanlivosti, přesto existují druhy, které jich mají oproti jiným více. Tak bedlivě sledujte informace na obale, ať si vyberete ten správný.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat