Špetka kurkumy v jídle nahradí hodinu cvičení

Že pravidelná fyzická aktivita prospívá nejen štíhlým křivkám, ale i srdci, to ví zřejmě každý. Pro blaho svého kardiovaskulárního systému však můžete udělat maximum i v případě, že se bytostně neradi potíte. Dávejte si denně kurkumu, vyjde to prý nastejno!

Kurkuma je považována za jedno z nejprospěšnějších a nejužitečnějších koření na světě. Její famózní účinky na lidský organismus již prokázaly stovky výzkumů, přičemž se stále nacházejí další a další pozitiva tohoto tradičního ochucovadla (1). Podle nejnovějších vědeckých zpráv (2) má dokonce indický šafrán navlas stejné účinky jako hodina sportu denně! Vážně je takové odvážné tvrzení založené na pravdě?

Prášek místo fitka? Prý je to možné

Jistá americká studie (3), do níž bylo zahrnuto téměř 40 žen v menopauze, zkoumala vliv kurkumy na kardiovaskulární systém. Všechny účastnice se nejprve podrobily důkladné lékařské kontrole, následně byly rozdělené do dvou skupin. První polovina konzumovala čajovou lžičku koření den co den, druhá takové „občerstvení“ měla zakázané s tím, že místo toho bude provozovat aerobní cvičení pod odborným dohledem sedmkrát týdně (doplněné o domácí trénink, včetně jízdy na kole, běhu a rychlé chůze). Po třech měsících trvání pokusu došlo na finální analýzu. A že nebylo o překvapení nouze…

I malé množství dokáže velké věci

Vědečtí výzkumníci totiž zjistili (3), že u obou monitorovaných skupin došlo k výraznému zlepšení kondice kardiovaskulárního systému. A co víc, nadmíru pozitivní výsledky byly u všech zkoumaných subjektů téměř totožné. Z toho experti usuzují, že konzumace kurkumy je srovnatelná s fyzickou aktivitou, tudíž platí za báječnou prevenci srdečních chorob. Jste překvapení? Možná se budete divit, ale tohle není jediná dosavadní studie, která něco takového směle naznačuje.

Riziko infarktu, kterému se lze obloukem vyhnout

Závěry thajského průzkumu (4) uskutečněného na tamní univerzitě Chiang Mai sdělují, že indický šafrán snižuje pravděpodobnost infarktu o celých 56 %. Lékaři si to vysvětlují jeho protizánětlivými a antioxidačními účinky, které mají na srdce i cévy ten nejblahodárnější vliv. Podle nich by měl pro své vlastní dobro špetku tohoto koření užívat denně každý člověk. Vezmete si tuhle dobře mířenou radu k srdci i vy? Koneckonců, co můžete ztratit?

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35831667/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30716389/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19233493/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat