Ke štíhlosti pomohou ryby

21.01.2023 | Hubnutí

Není žádným tajemstvím, že jsme jako národ v konzumaci ryb někde na spodní hranici žebříčku. Průměrná roční spotřeba činí 1,5 kilogramu na člověka. O tisíce kilometrů dál, v Japonsku, přitom jediný člověk ročně sní až 27 kilo ryb a mořských plodů. Častá konzumace rybích produktů blahodárně působí jak na zdraví mozku, tak i na ladné křivky našeho těla.

Proč ryby?

Obecně platí, že konzumace ryb je pro naše zdraví velmi přínosná. Obsahují totiž vysoké množství živin, kvalitní bílkoviny, jod, vitaminy a minerály. Některé z nich jsou ale přece jen o něco zdravější, než ostatní. Jsou to takzvané tučné ryby, mezi které řadíme například lososa, pstruha, sardinky či tuňáka. Tyto tučné ryby obsahují velké množství živin, mezi které patří například vitamín D, kterého má většina lidí nedostatek. Tučné ryby jsou také bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které jsou důležité pro správné fungování vašeho těla a mozku a je vědecky dokázáno, že snižují riziko vzniku řady onemocnění (1).

Těhotenství a konzumace ryb

Lékaři často doporučují (2) těhotným a kojícím ženám, aby jedly dostatek omega-3 mastných kyselin, na které je rybí maso opravdu bohaté. Je však potřeba mít na paměti, že ryby obsahují rtuť, což může naopak způsobit problémy při vývoji mozku plodu. Těhotné ženy by se proto měly omezit na konzumaci pouze takových ryb, jako je losos, pstruh, sardinky atp. Vyhnout by se měly tuňáku, pangasovi, mořskému vlku či úhoři. Vyhnout by se měly taktéž konzumaci syrového rybího masa například v podobě sushi.

Budete chytřejší

Důvodem, proč se s postupem věku člověka zhoršuje funkce mozku, je úbytek šedé mozkové hmoty, která je hlavní funkční tkání. Obsahuje nervové buňky, které zajišťují správné zpracování informací. Odborné studie opakovaně prokázaly, že lidé, kteří konzumují ryby několikrát týdně, mají o poznání více šedé hmoty a to zejména v oblastech, které zodpovídají za lidskou paměť. Jednoduše řečeno, kdo jí ryby, bude chytřejší (3).

Štíhlý pas

Rybí maso je velice zdravé. Obsahuje značné množství bílkovin, ale jen minimum cholesterolu. Navíc je dobře stravitelné, takže si na rybě můžeme bez obav pochutnat i v případě potřeby druhé večeře. Pokud chcete zredukovat svou váhu a zhubnout, měli byste jíst ryby minimálně třikrát týdně (4).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8182174/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7346675/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7103640/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK305180/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat