Za potravinovými alergiemi stojí naše stravování, varují vědci

Milujete vy nebo vaše děti hranolky, hamburgery a další lahůdky z rychlého občerstvení? Pak pro vás mají odborníci špatnou zprávu. Západní způsob stravování totiž viní z nárůstu potravinových alergií v posledních letech a desetiletích.

Vědci z americké neziskové nevládní organizace FARE prokázali, že prudký nárůst počtu alergiků v posledních letech souvisí jasně s konzumací typických pokrmů západního jídelníčku – hamburgerů, hranolek, pizzy a potravinářských výrobků s uměle přidanými látkami.

Za třetinu všech alergií může právě zvýšené užívání potravinových aditiv – konzervantů, barviv a jiných přidaných látek do potravinářských výrobků.

Jak je to s alergeny

Lidé se také kvůli strachu z alergie vyhýbají některým potravinám. Kupříkladu v posledních dvaceti letech se doporučovalo nedávat dětem do dvou let cokoli obsahující arašídy. Jenže právě kvůli tomu počet alergiků na arašídy stoupl o více než šest set procent. Nové výzkumy dokazují, že děti by měly přijít do kontaktu s alergeny z arašídů do jednoho roku života.

„Myslíme si, že náš výzkum dokazuje jasně, že za dramatický nárůst počtu vážných, systémových a život ohrožujících potravinových alergií u dětí a dospělých může západní strava,“ tvrdí doktor James Baker z Food Allergy Research & Education (FARE).

Město versus venkov

Potravinové alergie jsou také častější ve městech než na venkově, kde děti přicházejí více do kontaktu s divokou přírodou a farmářskými zvířaty a konzumují také častěji výpěstky ze zahrady či plody nalezené na stromech, takže se u nich riziko rozvoje potravinové alergie snižuje.

„Lidé po celém světě, jakmile jim rostou příjmy, zahrnují do svého jídelníčku více kalorií a masa, to ale prokazatelně poškozuje jejich zdraví a souvisí s rozvojem řady chorob včetně alergií,“ tvrdí profesor David Tilman z University of Minnesota.

Trápí vás alergie? Tipy pro boj s nimi najdete v našem speciálu Alergie!





Sledujte nás na sociálních sítích:

Tip na oběd

Více tipů

Krůtí maso na bylinkách

(6 hlasů)

Dušená vepřová krkovice

(4 hlasů)

Lilek v těstíčku

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat