Obyčejná chůze umí s tělem neobyčejné věci

Něco tak obyčejného, jako je chůze, vám zreguluje hladiny vysokého cholesterolu. Tato „činnost“ ale také prospívá srdci, spaluje kalorie a zlepšuje náladu. Aby toho nebylo málo, rovněž působí jako prevence duševních chorob!

Chůze. Naprosto přirozený pohyb, nad kterým člověk ani nepřemýšlí. Věděli jste ale, že má přímo léčivou moc? Využijte toho, že se venku konečně umoudřilo počasí a vyrazte na procházku! Můžete si tak užít nejen příjemné paprsky jarního sluníčka a dávku čerstvého vzduchu, ale i blahodárné výhody, jež vám chůze přinese. Která se vám zamlouvá nejvíc?

Posílení srdce. Už po pár krocích

Závěry četných studií (1) prokázaly, že pravidelné chození významně snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a mozkových příhod. Zároveň reguluje hodnoty špatného cholesterolu a udržuje krevní tlak v ukázkových číslech. Cokoli, co zvyšuje srdeční frekvenci a pomáhá pumpovat krev, je skvělé cvičení pro vaše srdce i oběhový systém. Denními vycházkami po dobu alespoň 30 minut můžete udržet vysoký krevní tlak pod kontrolou, čímž si snížíte riziko mrtvice o celých 27 procent (2).

Záruka vysněné váhy a pevných svalů

Pokud se snažíte zhubnout, měli byste spálit více kalorií, než jich přijmete ze stravy. A dávat jednu nohu před druhou je nejjednodušší způsob, jak to udělat. Osoba, která váží 60 kilogramů, spálí půlhodinovou pomalou chůzí něco kolem 75 kalorií. Zvyšte své tempo a můžete se zbavit i 150 kalorií, což je ekvivalent tří jablečných dortů nebo koblihy (2).

Prevence duševních onemocnění

Ze statistik (3) vyplývá, že demence postihuje každého čtrnáctého jedince ve věku 65 let. Odborníci se domnívají, že nejlepší ochranou je pravidelně vykonávaná fyzická aktivita. Ostatně, poznatky britské studie (4) to jen potvrzují. Sdělují totiž, že ti, kteří týdně ujdou šest až deset kilometrů, sníží pravděpodobnost demence a poruch paměti až o 40 procent.

Menší riziko osteoporózy a artritidy

Chůze rovněž posiluje kosti a zvyšuje jejich hustotu. Příznivě však působí také na klouby, tudíž omezuje „šanci“ na osteoporózu nebo artritidu. Účinků má ale víc. Tento druh pohybu – stejně jako jakákoli jiná sportovní činnost, podporuje produkci vitaminu D, proto zlepšuje náladu a dodává energii (2). Už přemýšlíte, kam odpoledne vyrazíte?

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3282085/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3064872/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5870011/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8229798/, 






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat