Konzumací celeru zlepšíte své pochroumané zdraví

14.07.2024 Lea Novotná Zdraví

Chuť celeru jsme jako děti obvykle moc dobře nesnášeli, a pokud to šlo, nenápadně jsme jej z každého jídla odstraňovali kousek po kousku pod ubrousek, nebo jím krmili psa, pokud ovšem neohrnul nos, tedy čumák, i on.

Tato kořenová zelenina je bohužel přesně ten typ potraviny, která mnohdy doplácí na nedostatek fantazie kuchaře. Existuje totiž celá řada variant skvělých pokrmů, které je možno jeho použitím vytvořit a pod ubrousek už nic schovávat nebudete. Čím je celer tak zajímavý, že mu věnujeme článek?

Odvodňuje organismus a čistí ledviny

Díky vysokému obsahu draslíku působí jako přírodní diuretikum. Draslík je v organismu klíčový rovněž pro správné fungování kardiovaskulární soustavy, fungování svalů a pro rovnováhu kyselin v těle. Napomáhá také regeneraci tkání po poraněních. Celerový džus navíc pomáhá rozložit a odstranit ledvinové kameny, a pomáhá celkové detoxikaci těla. Výhodou celeru je mimo jiné i to, že tepelnou úpravou obsah důležitých látek neztrácí (na rozdíl od jiných druhů zeleniny), takže pokud nejste zrovna fanda popíjení zeleninových džusů, můžete si celer tepelně připravit tak, aby vám chutnal co nejlépe a podle vašich představ.

Přírodní antibiotikum

Při nachlazení obvykle sáhneme po zázvoru, citronu a medu, ovšem celer je rovněž velice účinný při likvidaci bakterií, virů a plísní díky silici, která se při průchodu trávicím traktem uvolňuje, napomáhá rozpouštět hlen a zároveň dezinfikuje sliznice. Pro tyto účely je nejvhodnější použít celer syrový, například v podobě šťávy nebo salátu.

Pokud s použitím celeru v kuchyni stále váháte, máme pro vás několik tipů, jak s jeho pomocí obohatit svůj jídelníček.

Celerový antibiotický koktejl

Suroviny

1 dl celerové šťávy

1 lžíce citronové šťávy

1 dl mrkvové šťávy

1 lžíci listů lichořeřišnice (nebo tymiánu či máty)

Postup

Všechny ingredience rozmixujte a popíjejte po doušcích v průběhu dne.

Celerový raw salát

Suroviny

1/4 celerové bulvy

8 lžic máku

2 lžíce kokosového oleje

lžička citronové šťávy

trochu vanilkového lusku či vanilkový extrakt

brusinky

Postup

1 Celer zbavte slupky a nastrouhejte na nudličky.

2 Ty pak v míse smíchejte s kokosovým olejem (použijte panenský olej, aby vám salát hezky provoněl), zakápněte citronovou šťávou, pár kapkami vanilkového extraktu a posypejte mákem a hrstkou sušených brusinek.

3 Vše důkladně promíchejte a můžete rovnou servírovat.

Karamelizovaný celer

Postup

1 Celer oloupejte a nakrájejte na tenké (julienne) nudličky.

2 Na pánvi rozehřejte trochu ghí (nebo oleje dle výběru) a celer zprudka orestujte. Jakmile začne zlátnout, zmírněte plamen a posypejte trochou třtinového cukru a grilovacím kořením.

3 Jakmile se cukr rozpustí a začne karamelizovat, sejměte z plotny, lehce osolte a posypejte trochou chilli.

4 Další varianta je použít místo grilovacího koření směs Tandoori masala, která dohromady s karamelem vykouzlí doslova božskou chuť.

5 Servírujte jako přílohu ke grilovanému masu nebo přidejte do letního salátu společně s oříšky a semínky.

Celerové hranolky

Postup

1 Postupujte jako u předešlého receptu, tedy oloupejte celerovou bulvu a nakrájejte tentokrát na široké nudličky.

2 Ty rozložte na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte olivovým olejem, osolte a posypejte oblíbenými bylinkami.

3 Pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů Celsia cca 15–⁠20 minut, dokud nebudou hranolky zlatavé barvy.

Pečivo s celerem

Celer nastrouhaný na jemné nudličky můžete také přidat do těsta na chléb. Stačí zhruba 1/4 mouky nahradit celerem. Pečivo bude vláčnější, méně suché a také méně kalorické, protože 100 g bulvového celeru obsahuje pouze 37 kcal.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871295






Celkem 0 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat