Zdánlivě prospěšné potraviny bojkotující zdraví i hubnutí

04.06.2024 | Zdraví

Jíte granolové tyčinky s vidinou zeštíhlujících pokroků? Tak ty se asi nedostaví. Nijak jim nepomohou ani nápoje urychlující spalování kalorií.

Sýr, máslo, plnotučné mléko, čokoláda nebo káva. Podle mnohých z těchto potravin nic kloudného nekouká, přesto obsahují klíčové živiny pro fungování těla (1). Často se stává, že něco, o čem si myslíme, že nadmíru škodí, paradoxně prospívá. Opačně to funguje také a zde je hned několik záludných příkladů.

Granolové tyčinky opravdu jen v nouzi

Prý se vyrábějí ze samých báječných věcí, od kterých se odvíjejí i přínosy pro zdraví. Tedy alespoň ty kupované, s nimiž se potkáváme v odděleních ukázkové výživy. Granola je vlastně kombinací ovesných vloček, semínek, medu, ořechů a někdy i takzvané pufované rýže (2), takže tyčinky z ní tvořené přece nemohou být problémové, že? „Vypadají jako skvělá cereální varianta, ale obsahují skutečně velké množství přidaného cukru, aby držely pohromadě. Jsou vhodné, pokud cvičíte a potřebujete rychle doplnit kalorie, nebo když vynecháte hlavní jídlo a nemáte jinou možnost,“ odrazuje dietáře americká nutriční poradkyně a specialistka zabývající se diabetem Courtney Smith (3).

Odlehčené arašídové máslo

Arašídové máslo se sníženým podílem tuku také fitness hodnotám moc neodpovídá. Podle názoru jmenované poradkyně jsou arašídy přirozeně tučné, takže pokud je výrobci light másla chtějí „zeštíhlit“, musí jejich složení něčím rozředit. Bohužel to mnohdy nebývají právě přátelské látky, a to včetně sladidel, která se běžně využívají.

Tekuté spalovače kalorií

Stačí pár doušků a člověk je hned štíhlejší. Tenhle očividný zázrak slibuje nejedna etiketa nápojů urychlujících likvidaci kalorií. „Jakýkoli potravinářský produkt, který se prezentuje jako spalovač tukových zásob, je zdravotním varováním,“ nebere si servítky Courtney Smith. Zlatý silový trénink a pevný plán spánku, ten metabolismus oproti těmto drinkům vážně stimuluje.

Zdroje: (1) www.vogue.com/article/nine-foods-that-are-better-for-you-than-you-think, (2) www.en.wikipedia.org/wiki/Granola, (3) www.nypost.com/2024/05/01/lifestyle/dietitian-reveals-4-sneaky-health-halo-foods-to-avoid/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat