Fyzická aktivita kolem padesátky zajistí ve stáří lepší kvalitu života

Pokud si vyladíte fyzičku do 55 let, můžete stárnout ve větším klidu, alespoň co se zdraví a kvality života týká. K doporučovaným aktivitám se počítá rychlá chůze, vodní aerobik i sekání trávníku.

Tíživé obavy z důchodu máme tak či onak nějak všichni. Týkají se nejen finančních zdrojů, ale i možných zdravotních neduhů, a to jak fyzických, tak psychických. Bolestivým komplikacím však předejít lze, jen je třeba začít s předstihem. Otázka tedy zní – jak jste na tom s pohybem?

Kdy je nejvyšší čas?

Podle nejnovějšího vědeckého zjištění by ženy, které si s přibývajícím věkem chtějí zajistit uspokojivou kvalitu života, měly být fyzicky aktivní. Australští experti jich dlouhodobě sledovali přes 11 tisíc, načež zjistili, že zdatné pětapadesátnice mají o tři body vyšší zdravotní skóre, což předpovídá lepší budoucí vyhlídky. Pokud jste v minulosti cvičení nepovažovala za nikterak důležité, po padesátce se na něj možná budete dívat zcela jinak, protože slovy klasika – co si teď zasejete, to si později také sklidíte.

Dávkování je jen na vás

Dle klasických směrnic se doporučuje 150 minut týdně, přičemž činnost nemusí být provedena najednou. Absolvovat ji můžete v různě dlouhých časových intervalech různé dny. Podstatné je, abyste každý týden odcvičila zmiňované dvě a půl hodiny. Za ideální pohyb střední intenzity se považuje rychlá chůze, účast na vodním aerobiku, cyklistika po rovném terénu nebo překvapivě i sekání trávníku. V podstatě jde o jakoukoli aktivitu, která člověku umožňuje mluvit, aniž by panicky lapal do dechu.

„Naše studie jasně ukazuje, jak je důležité, aby ženy ve středním věku zůstaly aktivní, protože tak pro fyzické i psychické zdraví v pozdějších letech získají maximální přínos. V ideálním případě by dotyčné měly úroveň své aktivity navýšit, aby do svých 55 let splnily směrnice zdatnosti,“ uvádí autoři uvedené studie v tiskové zprávě.

Zdroj: www.journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1004384






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat