Ve srovnání s muži spí ženy mnohem hůře

Ženy a kvalitní spánek, to nejde moc dohromady. Mohou za to úzkosti, deprese a společenské tlaky, které je staví do nezáviděníhodné pozice.

Německý filozof a představitel osvícenství Immanuel Kant svého času velice rád opakoval, že proti trampotám života dal Bůh člověku tři věci – naději, spánek a smích. S jednou z nich je to ale dosti komplikované, zvláště, když jste žena.

Jiné rytmy nastavují jiné vzorce

Nespavost a žalostnou kvalitu nočního odpočinku hlásí příslušnice něžného pohlaví zcela běžně, píše se v závěrech nedávného průzkumu (1), o němž informuje recenzovaný lékařský časopis Sleep Medicine Reviews. Kdekdo by to přisuzoval péči o malé děti, ovšem ta s tím souvisí jen tak okrajově. Autoři tohoto průzkumu poukazují spíše na základní rozdíly cirkadiánních rytmů mezi pohlavími. Zatímco muži mají tendenci produkovat melatonin později večer a jsou proto pozdějšími chronotypy, ženy bývají naopak těmi dřívějšími. Ospalé sice jsou, ale klidnému snění brání určitá překážka.

Jak mám tohle všechno zvládnout?

Z dřívějších studií (2) vyplývá, že ženská nespavost je způsobena úzkostmi a depresemi, za což může společenský tlak spolu s vysokými populačními nároky. „Matky a manželky mají zakořeněný status primární pečovatelky, přičemž se od nich očekává i rychlý kariérní postup. Může být velice obtížné překonat tyto postoje a vyhovět všem stranám,“ domnívá se americký spánkový specialista Eric Sklar (3). Podle něj se vlivem stresu dotyčné budí omámené a nedostatečně odpočaté. Aby to bylo spravedlivé, potíže se nevyhýbají ani jejich partnerům. Ti jsou zase výrazně náchylnější ke spánkové apnoe, při níž dochází k opakovaným zástavám dechu a následnému snížení saturace kyslíku v krvi. Dle jmenovaného experta je to kvůli větší velikosti pánského krku. I tak se ale prý vyspí lépe než jejich ženy.
 

Zdroje: (1)nwww.sciencedirect.com/science/article/pii/S1087079224000303, (2)vwww.link.springer.com/article/10.1007/s11920-018-0940-9, (3)vwww.fortune.com/well/2024/05/01/biological-sex-men-women-sleep-insomnia-circadian-rhythm-apnea/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat