Prevencí nadváhy i nemocí jsou luštěniny

Rýsuje se nová gastronomická výzva? Když prý budete jíst luštěniny pětkrát týdně po dobu jednoho měsíce, zmenší se nejen váš pas, ale i riziko některých chronických chorob. Začnete už dnes?

Jen málo potravin se může pochlubit tak bohatou a dlouhou historií. Luštěniny začaly pěstovat už pravěké komunity, proto jsou jednou z vůbec nejstarších kulturních plodin. Jejich role ve stravě byla pochopitelně klíčová, ale určité druhy měly své nezastupitelné místo i v náboženských obřadech. Čarovnou moc mají stále. Vždyť mohou nechat zmizet nadbytečná kila!

Podívejme se faldíkům na zoubek

Když člověk drží dietu, aby si vylepšil křivky i důležité zdravotní parametry, první zeštíhlující změny nastávají ve stravě. Máte v ní takhle před příchodem plavkové sezony dostatek luštěnin? Raději jich ještě pár přihoďte. Studie (1) z roku 2015 prokázala, že konzumace pěti šálků fazolí týdně, a to po dobu jednoho měsíce, může významně snížit obvod pasu i hladinu cukru v krvi, přičemž dochází také k regulaci škodlivého cholesterolu a optimalizaci tepové frekvence. Není to skvělá zpráva? Z jedné porce načerpáte přibližně 19 gramů bílkovin, 13 gramů vlákniny a naprosté minimum tuku (2), takže nutriční hledisko je přímo ukázkové. A co teprve vitaminová stránka věci!

Obyčejné jídlo? To sotva

Luštěninový profil zahrnuje vitamin C i sedm z osmi vitaminů B, jmenovitě thiamin, riboflavin, niacin, kyselinu pantotenovou, pyridoxin, biotin a folát. Pozoruhodný je i minerální podíl, neboť je tu k nalezení také vápník, mangan, hořčík, fosfor, selen, železo, zinek a draslík (2). To by v tom byl čert, aby se tohle nikde neprojevilo. Luštěniny obecně napravují porouchané trávení, prospívají srdci a chrání před diabetem (3). Také příznivě ovlivňují obranyschopnost (4) a zlepšují kvalitu pokožky (5). Tak šup, kuchyň už volá!

Zdroje: (1) www.dcjournal.ca/doi/10.3148/cjdpr-2014-030, (2) www.fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173746/nutrients, (3) www.webmd.com/food-recipes/health-benefits-legumes, (4) www.medicalnewstoday.com/articles/what-are-legumes#nutrition, (5) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212267221014337






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat