Saunování s dětmi krok za krokem

Můžete vzít děti do sauny? Nebo je to škodlivé? Prozradíme, co je třeba vzít v úvahu a dáme praktické tipy.

Saunování je opravdovým zážitkem, zvláště v zimě. Teplo vás opravdu zahřeje a zároveň vám pomůže relaxovat. Když opustíte saunu, máte pocit, že jste znovuzrození. Můžete ale vzít také děti jen tak do sauny? A je to bezpečné pro zdraví? Prozradíme vám, na co si musíte dát pozor.

Ve Finsku, kde je saunová kultura tradicí a miluje ji snad každý, vlastně není nic neobvyklého, že do sauny chodí celá rodina včetně potomků! Je však důležité, aby rodiče vzali v úvahu věk a preference svých dětí.

Odkdy je saunování vhodné

Oficiálně neexistují žádná pevná věková omezení, pokud jde o používání parní lázně. Provozovatelé sauny však často mají speciální pravidla, která by rodiče a jejich děti měli dodržovat – například minimální věk.

Taková regulace má smysl, protože například malé děti dokážou své nutkání močit ovládat až po dosažení určitého věku. Takže vaše dítě by mělo být „čisté“, než se rozhodnete jít do parní lázně.

Děti se také přehřívají mnohem rychleji než dospělí. Teplo ze sauny proto může být pro ty nejmenší zdrcující. Starší děti to většinou zvládají lépe.

Je zdravé brát děti do sauny?

Saunování je oblíbené nejen díky příjemnému teplu. Podporuje také imunitní systém, pomáhá při kožních onemocněních, a může dokonce prodloužit délku života! Velmi prospěšné tak může být i pro vaše potomky: jsou méně náchylní k nachlazení, protože teplo stimuluje imunitní systém; tělo se lépe přizpůsobí teplotním změnám; uvolňuje napětí; lépe se prokrvují sliznice dýchacích cest. Například v zimě pomaleji vysychají, a proto jsou odolnější vůči patogenům.

Na co si dát pozor

Jako téměř u každého nového zážitku neuškodí při saunování s dětmi dodržet pár opatření.

Vaše dítě by mělo být zdravé. Horečka, infekce, nebo dokonce průjem a zvracení už zatěžují dětský organismus. To byste saunou neměli posilovat.

Saunování dokáže přemoci i zdravé děti. Vaše dítě by mělo mít dostatek pití a cítit se dobře.

Promluvte si s dítětem o tom, co se bude v sauně dít, aby se váš drobeček nelekl.

Než půjdete s dětmi poprvé do sauny, měli byste si promluvit se svým dětským lékařem. 

Vyhněte se rizikům

Vzít děti do sauny nebývá problém. Návštěvu sauny byste však měli vykonat co nejšetrnější pro děti a s minimálním rizikem. A hlavně: Okamžitě opusťte saunu, pokud se dítě necítí dobře!

Vždy dávejte pozor na své děti. Na každé dítě do 7 let by měl připadat jeden dospělý. Ani starší děti by neměly zůstat bez dozoru.

Děti bez zkušeností se saunováním by měly v horku strávit jen asi tři minuty.

Vaše děti by měly sedět co nejklidněji. Pokud se v sauně hodně pohybujete, můžete se přehřát.

Nenechávejte svého potomka sedět na horní lavici.

Nálevy s eukalyptem, mátou nebo tea tree olejem mohou podráždit sliznice vašeho dítěte. Proto se těmto saunám vyhněte.

Ujistěte se, že vaše dítě dostatečně pije.

Vyberte si saunu, jejíž teplota nepřesahuje 60 stupňů.

Po saunování

Vzhledem k tomu, že dětský organismus je náchylnější na extrémní teploty, měli byste být opatrní i po saunování.

Své potomky pečlivě chlaďte. Vyjděte například na čerstvý vzduch nebo si opláchněte tělo vlažnou vodou (cca 25 °C). Starší děti snesou i chladnější vodu. Ledově studený bazén je tabu! Náhlá studená voda příliš zatěžuje oběh.

Po maximálně po dvou kolech si udělejte přestávku.

Udržte je v klidu

Saunování by mělo být především jedno – relaxace. Samozřejmě to může být s dětmi výzva, pokud ti nejmenší přetékají energií.

Aby bylo saunování zážitkem pro vás i pro děti, vyzkoušejte třeba dětskou saunu. Ty mají často herní zázemí, kde si vaše děti vyhrají. Své dítě můžete zabavit i sami. Dobré jsou například pexeso nebo karetní hry.

A nakonec: Nebuďte zklamaní, pokud se vaše dítě nestane hned velkým fanouškem saunování. Je to neznámé prostředí a vedro není pro každého. Zkuste to znovu za pár měsíců.

Zdroj: www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3218902/, názory autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat